Облечени в най-изисканите си костюми, с вратовръзки и шапки, леко

...
Облечени в най-изисканите си костюми, с вратовръзки и шапки, леко
Коментари Харесай

Макар да приличат, това не са СНИМКИ на елегантни джентълмени, а на нещо много зловещо

Облечени в най-изисканите си костюми, с вратовръзки и шапки, леко наклонени към камерата, тези дами и мъже наподобяват като че ли театралничат за безценен портрет, който да окачат на видно място в хола си.

Наред с вежливия им тип и загадъчните им усмивки обаче се виждат и отговорните очи, криещи най-различни закононарушения, с които се е сблъсквала полицията по това време.

Това са фотоси, които не са скъпи портрети, а фрагменти на пандизчии от Австралия, наказани през 20-те и 30-те години на ХХ в. за невъзмутими убийства, грабежи и други закононарушения.

Архивните фотоси на австралийски нарушители хвърлят забавна светлина върху историческата реалност на ХХ в. в Австралия. Повечето от фотосите, които Музеят на австралийския съд и австралийската полиция разгласяват, са „ специфични фотоси “, най-често заснемани в централния полицейски сектор на Сидни.

Директорът на музея, Питър Дойл, изяснява, че на множеството от фрагментите „ мъжете и дамите таман са прибрани от улицата и към момента са превъзбудени от цялата драма към задържането “.

Дойл допуска, че за разлика от нормалните затворнически фотоси, на обектите на „ специфична снимка “ им е позволявано да застанат по този начин, както избират.

По този метод на лентата се е запечатвал не просто един облик, една физиономия, а цялостната еднаквост – персонална история, заучени привички, личен жанр – облекло, прическа, аксесоари, както и физически характерности.

Снимките са сносно направени, с извънредно високо качество, добра техника за снимане и в доста случаи наподобяват извънредно артистично. Но колкото и забавни и привлекателни да ни наподобяват фрагментите, не би трябвало да забравяме, че на тях стоят нарушители, някои от които много невъзмутими.

Ето ги и тях:

Алберт Стюарт Уаркин е вписан в „ NSW Police Gazette “(Нов южноуелски полицейски вестник) на 10 ноември 1920 година, наказан по обвиняване за полово посягане на 8-годишно момиче.

Няма информация за втория мъж на фотографията – Бютлер, чийто облик е разказан като „ нахално и обратно пъчене “.

 Алберт Стюарт Уаркин и Бютлер
Алберт Стюарт Уаркин и Бютлер Източник: Rarehistoricalphotos


Организиран арест на 15 мъже и дами на ул. „ Райли 74 “ в Сидни, на която се намирала постройка с репутацията „ къщата на кардците “ довежда до снимането на идната фотография.


Евгения Фалени, към 35-годишна, прекарва по-голямата част от живота си преобразена като мъж. През 1913 година тя се дами за вдовицата Ани Биркет, която убива.


Джордж Уайтхол, дърводелец по специалност, се предава самичък в полицията в Нютаун откакто нарязва на късчета жена си, Ида Паркър, в фамилното им жилище следобеда на 21 февруари 1922 година


Гилбърт Бурлей от ляво е разпознат като „ хотелски бръснар “, а Делани като „ подправени самоличности и скрит план “. Допълнителна фотография обаче коментира, че Делани е бил „ бръснарят “, който се настанява в хотели и къщи за посетители и ограбва богаташите през нощта.


Естер Егерс е наказана за рушене на имущество и нанасяне на междинна телесна щета с предумисъл. Когато служител на реда идва, с цел да арестува Естер за нанасяне на имуществени вреди, тя го атакува и му предизвиква тежки пострадвания. 22-годишното момиче е наказано на година затвор.


Снимка на Томас Беде от 22 ноември 1928 година с изложение „ Този мъж отхвърли да си отвори очите “.


Точните условия към фотографията са незнайни, само че Хърбърт Елис се появява в редица полицейски отчети от началото на предишния век до 30-те години. Описани са закононарушения като влизане с щурм в домове, магазини, ятак на скъпи движимости и обвинен за ликвидиране.


Харолд Прайс е апаш и разбойник. Арестуван е, откакто е хванат при осъществяването на обир в къща в Сидни.


Детайлите към тази фотография са неразбираеми, само че Сидни Кели е задържан доста пъти през 20-те, 30-те и 40-те за разнообразни закононарушения като престрелки, побой и незаконна хазартна активност.


Четиримата на фотографията са задържани за обир в дома на букмейкъра Реджиланд Катън в австралийския град Кенсингтън. Срещу Томас О`Брайън не са повдигнати обвинявания, само че останалите трима са наказани.


Патрик Райли е наказан през октомври 1924 година за производство на подправени монети и владеене на машина за производството им.

Източник: Vesti.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР