Облечен с расо на бенедиктинския орден, с познания по инженерство

...
Облечен с расо на бенедиктинския орден, с познания по инженерство
Коментари Харесай

Заплаха ли е изкуственият интелект според католическата църква?

Облечен с расо на бенедиктинския медал, с знания по инженерство и докторат по морално богословие, наименуван " Киборгът: тяло и телесност в постчовешката ера ", учител по нравственос и нравственос на технологиите - това е индивидът, който показва изкуствения разсъдък на папа Франциск. 50 - годишният отец Паоло Бенанти е единственият италианец измежду 38 - те членове на специфичния съвещателен орган на Организация на обединените нации по въпросите на ИИ, основан предходната година.

" Няма неутрална технология. Всяка може да се трансформира в оръжие " - споделя отец Паоло Бенанти, специалист по въпросите на изкуствения разсъдък.

" От времената преди 60 000 години, когато за първи път сме вдигнали сопа, тя е можела да бъде инструмент, само че и оръжие. Никой не може в никакъв случай да подсигурява, че ИИ няма да бъде оръжие. Но можем да създадем положителни правила, тъй че да бъде потребен инструмент ", изясни специалистът по въпросите на изкуствения разсъдък.

Миналата седмица оглави комисията, която поучава италианското държавно управление по същите въпроси.

" За да ръководиш тази комисия, се изискват разнородни знания. Етиката несъмнено има значима роля. И тя е да задаваш въпроси, вместо да даваш отговори, тъй че тези принадлежности да могат да служат на задачите, на които ние им задаваме ", посочи отец Паоло Бенанти

Папа Франциск разчита на отец Паоло Бенанти за своята осведоменост и позиция по отношение на технологията, за която човечеството търси верния метод. Светият отец персонално изпита резултата от технологията дийпфейк, която основава облици благодарение на изкуствен интелект - като този на папата с лъскаво зимно яке, публикуван предходната година, който макар несъвършенствата си, съумя да заблуди някои консуматори.

Наскоро папа Франциск насочи апел за интернационален контракт, който да подсигурява, че ИИ ще бъде разработван и употребен по етични стандарти, тъй като при неявяване на съчувствие, благосклонност, морал и дарба да простиш, рисковете от технологията биха били прекомерно огромни. А въпросите за морала на машините би трябвало да получат отговор от хората и измежду определените да зададат полезностите, които да ни пазят, един богослов като отец Паоло Бенанти има повече от справедливо място.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР