Областният управител на Варна Марио Смърков подаде оставка. В изявление

...
Областният управител на Варна Марио Смърков подаде оставка. В изявление
Коментари Харесай

Областният управител на Варна подаде оставка

Областният шеф на Варна Марио Смърков подаде оставка. В изказване пред медиите той стимулира решението си с реакцията, която провокира заповедта му от 8 юни. С нея Смърков анулира наложената от предшественика му Благомир Коцев през юли предходната година възбрана за придвижване на коли по част от крайбрежната алея. Решението бе стимулирано със мнения на ДНСК и Министерство на регионалното развитие, че алеята е улица, сезирана бе община Варна, която би трябвало да дефинира режима на придвижване в сектора, като до тогава ветото за коли остава в действие, заяви " Труд бг ".

Заповедта провокира бурни реакции в обществените мрежи, а от „ Продължаваме промяната " насрочиха за през днешния ден от 17,30 ч митинг пред регионалната администрация. " Партията е част от актуалното ръководство на страната. Приемам това като акт на съмнение и по тази причина си депозирам оставката. И през двата си мандата изпълнявах длъжността си съгласно закона и упованията на жителите ", съобщи Смърков. Той акцентира, че не трябва тематиката за Морската градина да се политизира и попита уредниците на митинга за какво не го създадат в парка, пред ресторант " Хоризонт " или пред заведенията на буната на Траката, където бяха открити редица противозаконни обекти.

Преди да подава оставката си, Марио Смърков разкри нарушавания, направени от неговия предходник Благомир Коцев. По думите му от 25 февруари до 3 август 2022 година в администрацията са постъпили 316 заявки за издаване на удостоверения за обстоятелствени инспекции, а са издадени единствено 98. За същия интервал са импортирани 76 заявки за издаване на актове за държавна благосъстоятелност, а са одобрени 18. Като безсрамие Смърков окачестви фактът, че автомобилът на регионалния шеф се е движил по улиците със синя лампа и половин година е бил паркиран в Морската градина, на частен паркинг до ресторант " Хоризонт ". По същото време в администрацията били назначавани на 4-часов работен ден хора, които в това време са работили и в интерес на частна компания, а правното обслужване на регионалната администрация е било предоставено на външен снабдител, макар че в администрацията на щат са 7 души с юридическо обучение. Смърков разясни, че е мълчал дълго за откритите нередности, с цел да бъде политически правилен и да не основава настройки в обществото поради честите парламентарни избори. И посочи, че за установените нарушавания е уведомил редица институции, в това число и Министерски съвет.

" Когато разпоредих инспекция на всички държавни парцели и хидротехнически уреди, започнаха да ме предизвестяват: " Недей! Знаеш ли на кого са? ", призна Смърков. Той изрази страдание, че нито един от атакуващите го в обществените мрежи не е отишъл до буната на Траката, на която са построени нелегално гаражни кафези с прекарани ток и вода. " Рибарите на Траката са пострадали, защото през годините са били принуждавани от частни лица да заплащат противозаконни такси ", сподели Смърков. Той бе безапелационен, че в случай че страната си събере дължимото дружно с лихвите от откритите при разпоредената от него инспекция редица противозаконни обекти, средствата ще стигнат за благоустрояване на крайбрежната алея.

Марио Смърков беше регионален шеф на Варна от 27 май 2021 година до 24 февруари 2022 година След рухването на кабинета Петков той още веднъж бе назначен на поста на 4 август 2022 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР