Областният управител на Варна, доцент Андрияна Андреева беше специален гост

...
Областният управител на Варна, доцент Андрияна Андреева беше специален гост
Коментари Харесай

Областният управител на Варна подкрепи благотворителна инициатива за изграждане на нова сграда

Областният шеф на Варна, доцент Андрияна Андреева беше специфичен посетител на Лятна вечеря в поддръжка на МГ " Д-р Петър Берон " - гр. Варна

Това е самодейност на Фондация МГ “Д-р Петър Берон “, която сплотява напъните някогашни ученици на гимназията и ги стимулира към работещо партньорство с редица институция и представители на локалната, на държавната власт и бизнеса. Голямата цел на Фондацията е да докара до сполучлив край сбъдването на една дългогодишна фантазия на генерации учители и възпитаници на Варненската математическа гимназия. Това оповестиха за Varna24.bg от Областна администрация - Варна.

На благотворителната вечер минала под надпис " Заедно в поддръжка на МГ “ участваха и кметът Иван Портних, зам. кметът Христо Иванов, адмирал Боян Медникаров – шеф на ВВМУ, общинският консултант и член на Комисия Образование и просвета Николай Капитанов, родители, възпитаници, някогашни ученици и доста общественици. Политически водачи и министерства изпратиха видеообръщения и приветствени адреси в поддръжка на идеята на Фондацията.

В своето послание към гостите на благотворителната демонстрация, доцент Андреева уточни, че образованието е било и би трябвало да остане приоритет в политиките, които осъществя българската страна То е и най-ценното благосъстояние, което актуалният живот може да ни предложи. Като регионален управите на Варна, госпожа Андреева изрази безапелационната си поддръжка за дейностите на Фондацията, ориентирани към възстановяване на материалната и високотехнологична база на учебното заведение, към поддръжка на надарените възпитаници и преподаватели и не на последно място поддръжка за дейностите, ориентирани към построяването и оборудването на нова, съвременна, независима постройка на МГ " Д-р Петър Берон " Варна.

Фондацията към този момент е извървяла сериозен път към постигането на огромната си цел и с възлагането и основаването на Идеен план на бъдещия кампус на гимназията, осъществено от австрийското архитектурно студио Riegler Riewe. Проектът беше показан пред Община Варна, която удържа поетия ангажимент и разпореди социална поръчка за направата на капиталов, работен, механически план въз основа на дарената от Фондация МГ " Д-р Петър Берон " - гр. Варна идейна идея - https://app.eop.bg/today/317157.

Линк към публичната поръчка: https://app.eop.bg/today/317157

Ще напомним, че в далечната 1893г, в деня на Светите братя Кирил и Методий, по самодейност на тогавашния министър на просвещението Георги Живков, във Варна се стартира работата по създаване на първото учебно заведение в България, основано по европейски модел – Варненската Девическа гимназия. Наследник на това учебно заведение е точно МГ " Д-р Петър Берон " Варна.

Историята помни и родолюбивите каузи на бележити българи, оставили трайна следа в просветното дело у нас, дарявайки персонални средства за построяването на университети и учебни заведения. Имената им се помнят и до през днешния ден - Евлоги и Христо Георгиеви, дарили средства за построяването на Софийски университет, на учебни заведения, лечебни заведения и възпитаници.

Историята на най-старото висше учебно заведение по стопанска система в България, през днешния ден Икономически университет – Варна, е обвързвана с самодейността на членовете на Търговско-индустриалната камара, които пред 1920 година довеждат до сполучлив край строителството на първото висше комерсиално учебно заведение и с това слагат началото на българското висше икономическо обучение.

" От десетилетия в България не е строено напълно ново учебно заведение, изключително толкоз огромно, съвременно, мултифункционално лидерско учебно заведение каквото е Математическата гимназия$, напомня Мартен Демирев – ръководител на Фондация МГ " Д-р Петър Берон " - гр. Варна. Той изрази вяра, че " в едно съвременно общество, макар разликите и политическата би трябвало да има обединяване по националните тематики. А тази местна просветителна тематика е част от стратегически значимата тематика за просветителното дело в България. Едно ново учебно заведение след десетилетия застой ще бъде същински пробив и в народен проект и ще е мотив за горделивост на всички забъркани в това родолюбиво дело. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР