Областният управител на София най-вероятно ще изрази възражения срещу премахването

...
Областният управител на София най-вероятно ще изрази възражения срещу премахването
Коментари Харесай

„За“ и „против“ Паметника на съветската армия: Областният управител ще има решаващата дума

Областният шеф на София най-вероятно ще изрази възражения против премахването на Паметника на руската войска от центъра на столицата. Такова мнение показаха в ефира на Euronews Bulgaria доктор Любомир Канов и проф. Захари Захариев по време на спор „ за “ или „ срещу “ преместването на монумента. Двамата показаха разнообразни причини за какво регионалният шеф, който е част от изпълнителната власт, евентуално ще има „ обструкции “ против решението на общинските съветници за преместването на паметника в музей. 

„ Този монумент, който е на разделянето, почива на историческа неистина за това, че Съветската войска, алена работническа войска, е освобождавала България. Не, тя е окупант, 10 година след оповестяването на тази война, сервилното държавно управление на Червенков взема решение да се подмаже на своя окупатор, и да покаже по най-непреклонен метод своята честност към Съветския съюз “, съобщи Канов.

„ Има една неистина, която беше счупена от 60-годишен запалянко - нещо, което българското държавно управление и България трябваше да създадат доста от дълго време. Правителството ни обаче е проруско, отпред с президента Радев, който е мощно проруски човек, и по тази причина целият развой е по този начин политизиран “, добави той.

Според него целият развой по демонтирането на паметника ще се „ хронифицира “ и регионалният шеф ще изрази несъгласие против това, даже и Столичният общински съвет да вземе с болшинство решението за преместването.

Този монумент е една страница от националния срам, би трябвало да е в музея или в Кремиковци “, сподели Канов, като съобщи още, че „ тематиката е подтиквана до известна степен от войната в Украйна “.

Според проф. Захари Захариев, който бе част от левицата, с тематиката за ориста на паметника има „ всички шансове да се подтиква дълбокото разделяне в българската нация “. Според него тя е продължение на „ 30-годишната история развой на разпад на националната памет “ и че сме изгубили „ здравия смисъл “. „ Областният шеф е разумно да предприеме нужните законови ограничения “, уточни Захариев, като добави, че евентуално ще се стигне до „ следващото миниране на евентуалните благоприятни условия за единство на България – прекрасен девиз, който отсъства от практиката ни “.

„ Истината като предписание постоянно я пишат спечелилите “, счита проф. Захариев. Няколко пъти възрази против премахването на монумента и означи, че в случай че приемем тази стъпка, само че и Италия, Франция, Белгия, също би трябвало да го създадат, защото са „ били окупирани от съюзническите войски “. „ Следващият път ще се случи сходно нещо с паметника на Альоша в Пловдив “, сподели той.

Вижте повече във видеото:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР