Областната управа в София настоява за незабавното премахване на Паметника

...
Областната управа в София настоява за незабавното премахване на Паметника
Коментари Харесай

Областната управа: Паметникът на Съветската армия трябва да бъде незабавно преместен и реставриран!

Областната администрация в София упорства за незабавното унищожаване на Паметника на Съветската войска , потвърждавайки, че той съставлява заплаха за живота и здравето на жителите.

Експертното мнение отбелязва неотложната потребност от незабавна реституция, която изисква ремонт и пренасяне на монумента. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, като в следствие са се появили пукнатини в бронзовите отливки , рискувайки обособяване на детайли от фигурите.

Присъстват и проблеми като пукнатини при свързването на частите, разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “, които могат доведат до съществени произшествия с жителите. За попречване на тези произшествия е планувано слагането на спомагателна ограда , като събитието ще се осъществя в границите на деня.

Планира се стартирането на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи , както и за правене на план за трайното им пренасяне, в сходство с решението на Столичния общински съвет.

Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите , като те могат да бъдат изложени като експонати на ново несъмнено място след обстоен обзор на всички благоприятни условия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР