Областната организация на Български Червен кръст Пловдив проведе Четвърта редовна

...
Областната организация на Български Червен кръст Пловдив проведе Четвърта редовна
Коментари Харесай

БЧК-Пловдив увеличи подкрепата си за уязвимите групи

Областната организация на Български Червен кръст Пловдив организира Четвърта постоянна сесия на 67-мо Областно Общо Отчетно заседание. На него беше отразена широкоспектърната активност през 2023 година. 
Прочетете още
„ Действията през годината бяха с фокус върху подкрепяне на уязвими жители на територията на област Пловдив, подготовка на популацията, щатен и доброволчески състав за реагиране при бедствия, повреди и катастрофи; привличане и образование на младежи в филантропичната активност на организацията и основаване и подсилване на партньорства “, заяви първоначално доктор Петрония Карамитрева – ръководител на Областния съвет на БЧК-Пловдив. 

Основните начинания и акции, осъществени от регионалната организация на БЧК – Пловдив, сa ориентирани към филантропично подкрепяне и поддръжка на лица посредством образуване на събития и други червенокръстки прояви. 

Преди Великденските празници беше проведена и извършена акция за набиране и подкрепяне с хранителни пакети в границите на стратегия „ Мобилни обществени екипи “. Чрез акцията бяха подкрепени 127 лица в тежко обществено състояние. 

В Коледната акция се включиха 21 компании – донори и жители на Пловдив. В рамките на 5 дни 16 транспортни екипа от доброволци доставиха питателните пакети до домовете на обществено слаби фамилии и възрастни хора, включително такива, които живеят сами – без близки. Чрез акцията бях подкрепени 185 лица.

През отчетната година продължи да се подкрепят мощно уязвими хора, като самотни възрастни хора, заболели, карантинирани, безработни, многодетни фамилии, деца в риск, украинските жители, потърсили протекция и поддръжка в резултат на въоръжения спор сред Русия и Украйна. 

Хуманитарно подкрепяне е обезпечено на 9 838 лица. В обществената приемна на регионалната организация на Пловдив са подкрепени 6090  лица с храни и се осъществени 3053 съвещания.

БЧК-Пловдив се включи и в Национална акция на БЧК за набиране на средства и материални помощи в помощ на потърпевшите от земетресението в Турция и Сирия. Бяха признати и превозени да националната складова база 558 кашона, съдържащи облекла, обувки, хигиенични и санитарни материали.

През годината успяхме да подпомогнем 781 хора в затруднено състояние посредством Програма „ Хранителна банка ”.

Беше разкрит  Хуманитарен  пункт  за оказване на поддръжка на засегнатите от спора в Украйна. Той дава топла напитка, сандвич, прочувствена и психо-социална поддръжка, както и самостоятелни съвещания на съветски език. Предоставя информация за други места и форми на поддръжка, връзка, ориентиране, препоръки  и консултиране (вкл. помощ за възобновяване на фамилни връзки). При нужда, премерване на кръвно налягане, базисни хигиенни 

материали. През 2023 година са подкрепени 7741 лица. С потърсилите помощ и поддръжка са извършени 8191 съвещания.

БЧК-Пловдив извърши и здравно подкрепяне на 426 лица, като на 104 лица са платени здравни осигуровки, на 129 лица са закупени медицински произведения и услуги. Общо през годината са закупени 1242 медикамента.

Програма „ Мобилни обществени екипи в регионите на Община Пловдив “ единствено за последната година подкрепя близо 500 лица с трайни увреждания, самотни възрастни хора в потребност и фамилии в рецесия от регион.

„ За отчетния интервал продължаваме да отчитаме казусът за неналичието на задоволително кръводарители на годишна база. Освен провеждането на годишна кръводарителска акция, съдействието и партньорството с Регионалния център по трансфузионна хематология в Пловдив, продължихме да изпълняваме главната роля на БЧК за промотиране на безвъзмездното кръводаряване. “, сподели още доктор Петрония Карамитрева. 

БЧК-Пловдив цели и да увеличи готовността на екипите за дейности при бедствия и рецесии и положително взаимоотношение със структурите на локалната и държавна власт за реакция при спешни обстановки. Друг главен миг е навременното застраховане на екипите с нужната екипировка и механически средства. 

Изминалата 2023 година бе следващата година на провокации и смели планове за Български юношески Червен кръст. Броят на доброволците доближи 612 по отношение на миналогодишните 589. За първа година Български юношески Червен кръст може да означи с дейна взаимна работа със Студентските препоръки на пловдивските университети. През 2023 година бяха извършени образования по следните съществени тематики: Общи познания за Червения кръст и Чревния полумесец, Активно включване в обществената среда; Първа долекарска помощ; Здравословен метод на живот; Превенция на насилието; Хуманитарно образование; Обучение „ Хелфи “.

Заместник-генералният шеф на БЧК доктор Славита Джамбазова поздрави чиновниците и управлението на регионалната организация на БЧК в Пловдив за оправянето с провокациите през миналата година. 

„ Пловдивската регионална организация ще постави всички старания за реалистично осъществяване на заложените проекти през 2024 година, ползвайки богатия си професионален опит, позитивния си имидж и прилагайки новаторски начинания. Ще разчита на поддръжката на сътрудници, другари и съидейници, с цел да извърши филантропичната си задача “, съобщи шефът на Секретариата на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. 

„ Продължаващата и задълбочаващата се рецесия, обезценяването на моралните полезности,  социалната изолираност, задълбочаващата се инфлация и беднотия, ни задължава да продължим настойчиво да работим за моралната и  материалната резистентност на най-уязвимите български жители посредством даване на услуги и филантропична помощ “, сподели още Таня Георгиева.  

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР