Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ във Варна апелира

...
Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ във Варна апелира
Коментари Харесай

ОДБХ-Варна апелира за доброволно изколване на прасетата около големите свинекомплекси

Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ във Варна моли към стопаните за непринудено изколване на животните в трикилометровата зона към огромните свинекомплекси в региона и прибиране на месото във фризери, като концепцията е за предварителна защита от Африканска чума по свинете /АЧС/. Това заяви през днешния ден шефът на ОДБХ доктор Златина Димова, която взе участие в съвещание на регионалната епизоотична комисия.

Тя посочи, че към този момент трикилометровата зона към свинекомплекса в село Слънчево е свободна от свине, отглеждани в заден двор. Около другите огромни свинеферми в селата Брестак, Игнатиево и Любен Каравелово също се колят животни, а концепцията е за депопулация към огромните комплекси.

След съвещанието на комисията се организира и осведомителна акция измежду притежателите на стопанства, отглеждащи Източнобалкански прасета и такива, отглеждащи прасета за персонални потребности в обекти от вида "заден двор ".

Доц. доктор Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет уточни, че стопаните не би трябвало да крият животните си и при някакви подозрения за здравословното им положение би трябвало да осведомят ветеринарен доктор или кметовете.

Той разяснява, че АЧС е ново заболяване за страната ни и нямаме опит в оправянето с него. Филипов добави, че към момента не се знае сигурно по какъв начин е навлязло болестта в свинекомплексите, които имат високо равнище на биосигурност.

Специалистът напомни, че индивидът пасивно също може да внесе болестта по разнообразни способи - посредством облекла, коли, обувки и други.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР