Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Сливен извърши проверки по

...
Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Сливен извърши проверки по
Коментари Харесай

БАБХ провери сигнали за кашкавал с плесен в училища и детски градини в Сливен

Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ)-Сливен извърши инспекции по два сигнала за доставка на кашкавал с мухъл в учебни заведения на територията на Сливен по схемата „ Училищно мляко” в регламентираните за това периоди и процедури. Откритите млечни артикули с нарушени опаковки са сложени под възбрана от инспекторите и са ориентирани за заличаване .
Първият сигнал постъпва на 25 октомври 2018 година в Областна дирекция по сигурност на храните (ОДБХ)-Сливен за доставка на кашкавал с мухъл за учениците в Начално учебно заведение „ Васил Левски” в града. Веднага е осъществена инспекция в учебното заведение. Установява се, че за интервала 22-26 октомври 2018 година са направени две доставки на български кашкавал от краве мляко по БДС 14:2010 от склад в Сливен, благосъстоятелност на компания със седалище Ямбол.
При инспекцията в образователното заведение са открити бройки кашкавал в период на валидност от същата партида, представена в сигнала, създадени от компания за млечни артикули в Хасково. Кашкавалът е бил с забележими петна от мухъл. Взетите проби за разбор са изследвани в лаборатория към ОДБХ-Сливен. Според протокола от лабораторния разбор е открито, че опаковката на кашкавала е неплътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с мухъл.
От склада в Сливен на 22 и 24 октомври 2018 са осъществени доставки за детски градини и образователни заведения на територията на града. В склада не са открити налични количества, защото остатъкът от тях е върнат в склад на компанията в Ямбол.
За откритото противоречие с качеството на кашкавала, ОДБХ-Сливен осведоми с публични писма шефа на ОДБХ-Ямбол, на чиято територия се намира склада на компанията дистрибутор и шефа на ОДБХ-Хасково, на чиято територия е предприятието производител на кашкавала, за предприемане на следващи дейности.
ОДБХ-Ямбол прави инспекция в склад на компанията дистрибутор. Установено е, че количеството кашкавал от Сливен и наличното количество в склада в Ямбол са върнати на предприятието производител в Хасково. От своя страна ОДБХ-Хасково прави инспекция в предприятието производител, при която не са открити налични количества от кашкавал от същата партида. За тази партида са показани лабораторни разбори от изпитване, при които не са открити несъответствия. В разследване на инспекцията е връчено наставление.
Във връзка с постъпил онлайн сигнал на 29 октомври 2018 за кашкавал с мухъл в учебно заведение „ Св.Св. Кирил и Методий” в Сливен е осъществена инспекция в учебното заведение и е открито, че кашкавалът е от същата партида - доставен е в учебното заведение на 23 октомври 2018 година от дистрибутора в Ямбол. При инспекцията млечните артикули с нарушени опаковки са сложени под възбрана от инспекторите и са ориентирани за заличаване. Директорът на ОДБХ-Сливен с публично писмо уведомява шефовете на ОДБХ-Хасково и Ямбол за предприемане на следващи дейности.
Действията на БАБХ по отношение на качеството на млечни артикули по подадените сигнали не престават.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР