Обикновено свързваме замърсяването на океана със снимки на костенурки и

...
Обикновено свързваме замърсяването на океана със снимки на костенурки и
Коментари Харесай

Рибите няма да са същите. Ето и защо

Обикновено свързваме замърсяването на океана със фотоси на костенурки и стърчащи от ноздрите им сламки, с птици, цялостни с пластмаса, или с риби, заклещени в торби с отпадък - сякаш с цел да търсят храна, а в действителност гладуващи до гибел.
 Океаните, пластмасовият отпадък в тях и какво ще се случи с него в идващите 20 години
Колко мръсни ще са океаните след 20 години

И може ли да се направи нещо по въпроса

От друга страна, научните данни и информация за морските животни, които гълтам пластмасата, по какъв начин тя минава през червата им и по кое време се усвоява, са доста малко.

Ето за какво група учени сплотяват старания в на австралийския университет " Джеймс Кук ", Кеймбриджкия университет и други институции, с цел да подложат риби на специфична диета, включваща скариди с гарнитура от части полистирол с дебелина към 200 микрона (0,2 мм). Целта беше да наподобят храната, която рибите срещат в естествена среда.
 Снимка 503169

Четири дни по-късно, откривателите маркират рибите и ги пускат назад във водите, откъдето са били и уловени - северната част на Големия бариерен риф в Австралия.

След това те били отведени от водолази в региони със здрави корали, както и в региони с умиращи корали.

" Червата им споделят " сити сте ", само че мозъкът им споделя " нуждая се да се нахраня ", по този начин лекар Маккормик разказва протичащото с рибите.

" Те наподобяват доста гладни хора, които притичват през улицата, вместо да пресекат безвредно на светофар, с цел да могат по-бързо да стигнат до храната. По същия метод гладните риби са по-склонни да рискуват, а това значи да се отдалечат от убежището си, където ги чакат хищниците. Хищниците, от своя страна, натрупват материала, което пък има последици за рибните популации по цялата хранителна верига ", сподели още ученият.
 Снимка 503168

Луиз Тозето, морски еколог от университета " Макуори " в Сидни, декларира, че подправеното възприятие на задоволеност може да промени " личността " на рибите, въпреки че съответното изследване не изследва това.

Тя загатна, че предходни проучвания са посочили, че химикалите от фармацевтичните артикули и хормоните, които навлизат във водните пътища, могат да трансформират личността на рибите, а евентуално такива химикали има и в микропластмасата.
 NASA, океаните и по какъв начин би изглеждала планетата, в случай че всички те пресъхнат
Как би изглеждала планетата, в случай че пресъхнат океаните

Някога светът е изглеждал друго

Всъщност по-голямата част от отпадъците, съдържащи микропластмаса в австралийските води, идват от съдове и такъми, свързани с бързото хранене. Така да вземем за пример бутилките, които се изхвърлят в морето, вълненията и бурите натрошават на милиони части, написа The Guardian.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР