Обикновено се замисляме за грешките в храненето на детето когато

...
Обикновено се замисляме за грешките в храненето на детето когато
Коментари Харесай

6 основни грешки при храненето на децата

Обикновено се замисляме за грешките в храненето на детето когато то се закръгли застрашително или е прекомерно едва, когато боледува непрекъснато и развие анемия. Но нормално към този момент е късно, навиците за хранене се оформят в ранна детска възраст към първата годинка и да се трансформират е доста мъчно.

От положителното действие на храносмилателната система зависи освен растежът и съзряването, само че и положението на имунната система. В червата се съдържат огромно количество имунологично дейни кафези, които образуват имунен отговор при постъпването на антигени от външната среда, отново там са и Пайеровите плаки, които сходно на сливиците са част от лимфоидната тъкан и вземат участие в работата на имунната система.

Ето за какво от качеството на храната, която децата поемат (от там и положението на храносмилателната система) зависи дали те ще боледуват. Кои съществени неточности се позволяват в храненето на децата?

Залитане по „ модерни” храни препоръчвани от всезнаещи майки по форумите. Те внушават, че си елементарен и безконтролен родител в случай че не даваш на детето си киноа, чиа, гхи, спирулина, стевия, японски гъби и така нататък Учените са безапелационни: потребно е обичайното хранене, нашата ензимна и генетична система е програмирана за храните, които са консумирали нашите предшественици, които виреят по нашите земи. Модерно е и избягването на някои храни, като съдържащите глутен да вземем за пример.

Ако детето страда от неоснователно разтройство, газове и болки в корема, свръхактивност с липса на централизация, да, може да се намерения за глутенова нетърпимост и да се създадат проучвания. Неразумно е обаче да се лиши детето от пшеница, ръж, овес, ечемик (съдържат глутен) без съображение. Изброените храни с изключение на глутен съдържат и доста скъпи микроелементи и витамини нужни за растежа на детето.

 деца храна Thinkstock

Груба неточност е отбягване на мазнините! Някои родители дават обезмаслено мляко на дребните деца, което потвърдено е нездравословно! Мазнините са извънредно потребни за растящия организъм (включително животинските), изключително за мозъка и нервната система и хормоналния баланс. Разбира се, става въпрос за качествени мазнини –краве масло, зехтин и други растителни, само че не и маргарин.

Храненето с подготвени и полуготови храни е закононарушение по отношение на здравето на децата, изключително в случай че е непрекъсната процедура. За да са вкусни те са цялостни със захар (има я на всички места, даже в кетчупа, лютеницата, консервите), овкусители, консерванти, маргарин... И несъмнено, въздесъщият мононатриев глутамат, китайската фалшификация, която ускорява вкусовите качества на храната. Домашно приготвената храна разрешава избор на продуктите и подобаващ метод на готвене.

Хаотичното хранене е причина за проблеми с храносмилането и здравето. Приемането на едно хранене на разнообразни артикули затруднява храносмилателната система. Златно предписание е, че плодовете и млякото се дават като независимо хранене, да вземем за пример междинни закуски, а не като десерт или дружно с храната.

Насилственото хранене прави децата още по-злояди. То отвращава детето от храната, вместо да й се любува. Вредно е и разсейването по време на храна с играчки, „ една лъжичка за мама, една за баба”. Храната се усвоява пълноценно когато се храним на драго сърце и когато сме гладни. А не когато родителите решат, че децата им са гладни.

Безалкохолните питиета (газирани и сокове) са най-ненужната храна за детето – оцветители, ароматизатори, подсладители, консерванти. От ранна възраст детето би трябвало да се научи, че единствената потребна течност е водата.

 деца храна Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР