Обикновено предсказуемите финансови пазари на Източна и Централна Европа внезапно

...
Обикновено предсказуемите финансови пазари на Източна и Централна Европа внезапно
Коментари Харесай

Международните инвеститори притеснени от неочаквани рискове в Източна Европа

Обикновено предсказуемите финансови пазари на Източна и Централна Европа ненадейно оживяват с най-разнообразните геополитически и стопански опасности, пред които е изправен районът от десетилетия и интернационалните вложители стартират да обръщат внимание, написа " Ройтерс ".

Списъкът е обезпокоителен.

Европейският съюз е изправен пред мигрантска рецесия по източните си граници, за която блокът твърди, че се подклажда от Беларус, напрежението сред Украйна и Русия още веднъж се разгаря, Брюксел е заключен в спор с полското и унгарското държавни управления по отношение на върховенството на закона и демокрацията, а Румъния няма държавно управление.

Финансовите мениджъри от дълго време гледат на района като на нещо като хибрид - част от сателитен блок от еврозоната със свръхниски лихвени проценти за пускане, само че също по този начин не изцяло отвън орбитата на Русия, изключително в периферията.

Последната поредност от събития обаче, която е значима за наблюдаващите на пазара, идва на фона на един от най-силните скокове в инфлацията след края на Студената война и възходящите случаи на COVID-19 и е невероятно да се разделят на обособени елементи.

Унгарският форинт, полската злота, румънската проливам и съветските и белоруските рубли са пет от осемте най-лошо представящи се международни валути този месец, а източноевропейските тържища са в най-лошата си позиция от повече от година.

Държавните облигации страдат, защото възходящата инфлация смазва действителния приход, който те обезпечават. Полските, унгарските и румънските облигации в този момент имат едни от най-отрицателните " действителни приходи " - лихвения %, откакто се вземе поради инфлацията - от всички в развиващия се свят, даже по-ниски от Турция.

Облигациите на Украйна паднаха с 10%, защото съветските танкове още веднъж наближиха границите й, до момента в който опасността, че западните държавни управления може да забранят на банките и фондовете да имат напълно съветски държавен дълг, удари пазара на Москва.

" Добре пристигнали назад на нововъзникващите пазари ", озаглави собствен отчет JPMorgan за възходящия напън в района след годините на релативно успокоение.

Моменти от тази седмица демонстрираха, че Европейски Съюз стегна глобите против Беларус за поощряване на хиляди хора, бягащи от раздрани от войни страни, да се опитат да преминат в страни от Европейски Съюз като Полша.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести Русия, че западният боен алианс стои до Украйна на фона на това, което той назова " доста " струпване на съветски войски покрай границата.

Румъния към момента се пробва да сътвори държавно управление, до момента в който апелите за фракционизъм в Босна донесоха предизвестия за връщане към етническите спорове на Балканите.

" Виждаме резултат върху множеството активи ", сподели Виктор Сабо, портфолио управител в капиталова компания, цитирайки спада на украинската валута, съветската рубла и някои от държавните облигации на района.

Рязко утежняване

Докато геополитическото напрежение господства в заглавията, ръководителят на тактиката за нововъзникващи пазари на UBS Маник Нарайн предизвестява за внезапно утежняване на по-широките стопански основи в ЦИЕ.

Нарастването на проблемите с вноса и веригата на доставки в основни експортни браншове като производството на коли евентуално ще докара до първото негативно комерсиално салдо на Полша от 2012 година, сподели Нарайн. Продължителният спор с Брюксел за това, че Варшава има преимущество пред правото на Европейски Съюз, също може да коства скъпо, в случай че не бъде позволен.

В момента Европейски Съюз задържа 36 милиарда евро средства за Полша (40,7 милиарда долара) от нейния фонд за възобновяване от Covid-19, което се равнява на почти 1% от Брутният вътрешен продукт на страната. Това може да скочи до 4-4,5% от Брутният вътрешен продукт, само че в случай че обичайното финансиране от Европейски Съюз за развиване на стойност над 120 милиарда евро през идващите шест години също бъде спряно.

JPMorgan пресмята, че утежняването на позициите по настоящата сметка допуска недостиг на Брутният вътрешен продукт от 2,3% в Полша, от 1,8% в Чешката република и 2,9% в Унгария.

Това може да докара до по-нататъшно намаляване на валутите и дружно с тазгодишния растеж на цените на газа от 300% подхранва инфлацията и ще принуди централните банки да продължат да покачват лихвите.

" Ако утежняването на платежния баланс се окаже по-трайно, чакаме по-висока валутна волатилност в района ", сподели JPMorgan.

Всеки 1% от утежняването на настоящата сметка на Брутният вътрешен продукт изисква лихвените проценти да бъдат с 50 базисни пункта по-високи, в сравнение с биха били другояче, пресмята JPMorgan.

Разходите по заеми също би трябвало да се покачат. Инфлацията за огромните три стопански системи от ЦИЕ - Полша, Чехия и Унгария - сега е приблизително към 6,5%. Ако в последна сметка се укрепи сред 3-5%, доходността на 10-годишните облигации в района ще доближи 3,9%-5,2% - доста по-високо, в сравнение с през последните години.

Любка Душанова, експерт по нововъзникващи пазари в State Street Global Advisors, счита, че централните банки от ЦИЕ, които са зад кривата и губят доверие в битката с инфлацията, предизвикват уязвимост на пазара.

" Трудно е да се в профил геополитическото напрежение от макроикономическия декор ", сподели Душанова. " Вероятно ще забележим някои проблеми в района. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР