Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори, така реагираха

...
Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори, така реагираха
Коментари Харесай

Провал на преговорите между Лекарския съюз и Касата |

" Обидно и недопустимо е провалянето на основни договаряния ", по този начин реагираха на провалената среща с Надзорния съвет на НЗОК от Българския лекарски съюз.

Преговорите трябваше да завършват подписването на анекс към Националния рамков контракт сред съсловната организация и здравния фонд.

От БЛС обявиха, че " няма да търпят " сходно отношение, откакто според информацията до медиите са били принудени да чакат извън. Според тях " представителите на Народно събрание на НЗОК- се изживяват като " властелини на парите на здравноосигурените жители ".

" Припомняме, че според член 5 от ЗЗО - Задължителното здравно обезпечаване се реализира на правилата на: гласност в активността на НЗОК и обществен надзор върху осъществяваните от нея разноски. БЛС съставлява поръчител за реализиране на прогласения в член 5, т.11 от ЗЗО принцип на гласност ", пишат от съсловната организация.

В отговор от НЗОК оповестиха, че Управителният съвет на Български лекарски съюз е бил поканен на среща диалог с членовете на Надзорния съвет на НЗОК в 14:30 часа.

" Дискусиите по взимане на решения по точките от дневния ред, поради значимостта на дискутираните тематики, продължиха с 15 минути по-дълго от плануваното време. Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, само че те отхвърлиха да се включат в срещата ", обясниха от Касата.

Управителният съвет на НЗОК кани още веднъж на диалози Управителния съвет на БЛС в границите на актуалната седмица, в ден и час, контрактувани сред ръководителите на управителните им органи.

Междувременно във вторник управителните препоръки на Националната здравноосигурителна каса и на Българския фармацевтичен съюз (БФС) сключиха Меморандум за съдействие и подпомагане при ръководството на процесите по обезпечаване на жителите на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, заплащани изцяло или отчасти от бюджета на НЗОК.

Меморандумът планува продан на информация сред НЗОК и БФС, възстановяване на функционалностите на осведомителната система на НЗОК и взаимообвързаността ѝ с Националната здравно-информационна система, основана от Министерството на здравеопазването, повишение на възнаграждението за търговците на дребно на лекарствени артикули за разпределяне на изцяло платeни от бюджета на НЗОК лекарствени артикули за домашно лекуване, както и диференцирано заплащане за осъществяването на електронни наставления за лекуването на коронавирусно заболяване, каквито бяха настояванията на фармацевтите, оповестиха от НЗОК.

С това съглашение Касата удовлетворява настояванията, сложени от БФС по време на

Първи " искри " сред управлението на Касата и БЛС се появиха при масираната инспекция на лечебните заведения, които лекуват пациенти с ковид и изнесените след това данни за подправени клинични пътеки. Макар спорът краткотрайно да беше сподавен, разногласия провокира и методиката за възнаграждение на медиците от първа линия, която вкара служебният екип на Стойчо Кацаров. От Лекарския съюз упрекнаха Касата в административен тормоз.

Напрежение нагнети и разпределянето на неусвоените до 30 септември средства за здравноосигурителни заплащания, които съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година могат да се употребяват при условия и по ред, избрани взаимно от Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС, и Българският зъболекарски съюз.

Според БЛС Надзора на НЗОК се пробва да взема еднолично решения за преразпределяне на средствата, игнорирайки договорните си сътрудници.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР