Обичайната рутина за бившите президенти е да минат на заден

...
Обичайната рутина за бившите президенти е да минат на заден
Коментари Харесай

Второто пришествие на Доналд Тръмп

Обичайната рутина за някогашните президенти е да минат на назад във времето, благородно да откажат да подлагат на критика наследника си и да възнамеряват изработката на библиотека. Но Доналд Тръмп не обича задния проект, нито благородството или книгите. По време на събития, изявленията, речи и даже сватбени тържества в имението му във Флорида " Мар-а-Лаго " Тръмп ругатни Джо Байдън, медиите и дребното на брой републиканци, които отхвърлиха да признаят, че той загуби през 2020 година Тръмп няколко пъти загатва за допустимо завръщане, а през 2022 година това наподобява съвсем неизбежно.

Вече наподобява, че единствено рецесия със здравето му може да спре Тръмп от втори опит за президентството, което той по този начин мощно желае. Повечето републикански гласоподаватели желаят той да се кандидатира още веднъж. Набрал е към този момент над 100 млн. $ единствено с подмятания, че ще го направи. Мажоретки на Тръмп като сенатор Линдзи Греъм започнаха да го умоляват да си върне контрола над партията сега, в който напусна кабинета си. Единствените съществени кандидати за номинацията на партията като губернатора на Флорида Рон Десантис и някогашния държавен секретар Майк Помпео са негови имитатори. Всичко сочи, че републиканците избират оригинала.

Тръмп, наподобява, към този момент е аранжирал връщането си в политиката посредством изказванието си, че корумпираният естаблишмънт е лишил успеха му против Джо Байдън. Около 80% от републиканските гласоподаватели имат вяра в тази неистина. Това изяснява и за какво републиканските конгресмени и сенатори отхвърлиха да проведат съществено следствие на протеста против Капитолия от 6 януари, както и за какво дребното републиканци, които оспорваха партийната линия, като Лиз Чейни бяха натикани в ъгъла. Републиканските законодатели и претенденти на всяко равнище бият алармата във връзка с " честността на изборите ". Импликацията е, че в доста щати с републикански надзор демократите не могат да завоюват почтено и надлежно са нужни специфични ограничения, с цел да бъдат спрени изобщо от победа.

Поне 18 щатски законодателни органа, следени от републиканците, одобриха закони, които вършат гласуването по-трудно. Много от тях се прицелват в афроамериканците и други обичайни демографски групи за демократите. Вероятно още по-лош е фактът, че тръмпфицираните институции са поели надзор и върху организирането на избори във въпросните щати.
Реклама
Това е изключително притеснително поради какъв брой съсредоточен се оказа опитът на Тръмп да открадне изборите през 2020 година Ако няколко щата се бяха поддали на натиска му, това щеше да докара до още повече безпорядък или даже до триумф на опита му за кражба. Бройката на преградите към този момент е по-малка. Брад Рафънспъргър, републиканският щатски секретар на Джорджия, от който Тръмп изиска да " откри 11 780 гласа ", към този момент не може още веднъж да отбрани демокрацията. Републиканските законодателни органи лишиха тази власт на кабинета му.

Републиканските първоначални избори, които ще се случат главно в първата половина на 2022 година, ще покажат до каква степен партията се е предала на екстремизма. От общо 212 републикански конгресмени десетима гласоподаваха за импийчмънта на Доналд Тръмп след 6 януари. От тях двама към този момент оповестиха, че няма да се кандидатират за идващите избори. Останалите осем, измежду които и Лиз Чейни, ще се сблъскат с подкрепени от Тръмп противници. Ако множеството от тях изгубят, което наподобява доста евентуално, Тръмп ще затвърди контрола си върху партията, която ще одобри още по-силно скептицизма против изборния развой като тактика.

Междинните избори през ноември 2022 година ще бъдат по-голям измерител. Те ще покажат дали изборните конспирации на тръмпистките републиканци могат да бъдат продадени на необятния електорат. Лидерската роля, която Тръмп ще поеме в акцията, ще ги окуражи. Големият въпрос е дали задоволително център-десни гласоподаватели ще намерят тази тактика за отблъскваща, тъй че тя да стане и губеща.

Ако това се случи, би било удар по вероятностите на Тръмп да си върне президентството. Но очакванията и възможностите това да се случи са дребни. Впечатляващо малко от близо 75-те млн. гласоподаватели, дали своят вот за Тръмп през 2020 година, са отблъснати от неговото отричане на изборните резултати или насилието на Капитолия. Ако те не споделят властническите му инстинкти, очевидно не ги вземат насериозно. Америка може да съжалява за това.
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР