Обезпокоително е цялостното отношение на правителството и парламента към ядрените

...
Обезпокоително е цялостното отношение на правителството и парламента към ядрените
Коментари Харесай

Тревожно е отношението на управляващите към ядрените въпроси

Обезпокоително е цялостното отношение на държавното управление и Народното събрание към нуклеарните въпроси, сподели пред БНР нуклеарният физик доктор Георги Касчиев. В коментар за плана АЕЦ „ Белене “ той съобщи, че страната не е задоволително добре готова и в случай че се стигне до градеж на централата, това може да има отрицателни последствия за страната.

“При нас гаранцията за нуклеарна вреда е допустимо най-ниската в Европа. Тя в този момент е единствено 100 млн. лв.. Ако стане в бъдеще някаква повреда и вредите възлязат на милиард и 100 милиона лв.. 100 млн. те ще платят притежателите. Всичко останало ще плащаме ние. Също не е организиран въпросът за събиране на вноски за създаване на извънредно вместилище, геоложко за погребение на високоактивните боклуци, по какъв начин да се третира обработеното гориво “, сподели Касчиев

Днес се отбелязва Международният ден за дейности против осъществяването на нуклеарните опити. Той е основан през 2009 година от Организация на обединените нации по самодейност на Казахстан - страната, за която може да се каже, че е най-засегната в спокойно време - от осъществените в продължение на 40 години съвсем 500 гърмежа на изпитателния полигон Семипалатинск.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР