Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия обявиха, че доброволно

...
Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия обявиха, че доброволно
Коментари Харесай

Ръст на цените на петрола, след като ”ОПЕК +” понижи изненадващо производството си

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия оповестиха, че непринудено ще понижат производството си на нефт с общо 644 000 барела на ден  от месец май до края на 2023 година

 

Саудитска Арабия ще понижи добива си с 500 000 барела дневно, до момента в който ОАЕ възнамеряват да понижат добива си със 144 000 барела дневно. Този ход беше изработен в съгласуваност с други страни от ОПЕК и отвън картела, в това число Ирак, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Алжир, които също дадоха обещание да понижат добива си на нефт.

 

Намаляването на производството е ориентирано към стабилизиране на международните цени на петрола, които бяха повлияни от пандемията от Covid-19 и произлизащото от това икономическо закъснение, показват от ОПЕК и добавя, че се чака решението за понижаване на производството да помогне за балансиране на петролния пазар и да предотврати свръхпредлагането на нефт.

 

В същото време Русия, която е различен значим член на формата " ОПЕК + ", разгласи, че ще понижи своето произвеждане с 500 хиляди барела дневно до края на юни месец в съгласуваност със своите съдружници от петролния картел.

 

Руският вицепремиер Александър Новак удостовери, че Москва се е съгласила да последва намаляването на производството на нефт, оповестено от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в неделя.

 

Новак разкритикува " късогледите енергийни политики на западните страни " и опитите им да вкарат механизъм за таван на цените, като предизвести, че тези политики основават обилни опасности за световната енергийна сигурност и оказват въздействие върху потребителите.

 

Казахстан също разгласи непринудено понижаване на производството на нефт със 78 000 барела дневно от май до края на 2023 година

 

Решението на " ОПЕК + " ще докара до редуциране на общият индустриален размер, което се равняван на към 3,7% от международното петролно търсене, съгласно калкулации на организация Ройтерс.

 

По-късно през днешния ден ще се организира съвещание на мониторинговия комитет на " ОПЕК + ".

 

След изненадващото редуциране на произвеждане с над 1 млн. барела дневно от страна на " ОПЕК + ", главните петролни фючърси поскъпваха за малко при започване на днешната търговия с близо 7-8% към най-високи ценови равнища от средата на февруари насам, преди да парират част от мощното възходящо придвижване.

 

Към 09.30 часа българско време фючърсите на нефт Брент нарастват в границите на деня с 5,16% малко над 84 $ за барел, до момента в който фючърсите на американския лек недопечен нефт - с 4,65% към 79,20 $ за барел.

 

Белият дом съобщи, че решението на " ОПЕК + " е " безогледно и преждевременно ", като в същото време добави, че Съединени американски щати ще работят с производителите и потребителите с акцент върху цените на бензина.

 

Миналата година президентът Джо Байдън подреди невиждано освобождение от стратегическите петролни запаси на Съединени американски щати след съветското навлизане в Украйна и последвалото внезапно повишаване на значимата енергийна суровина.

 

Преди изненадващото решение на " ОПЕК + " да редуцира производството си с над 1 млн. барела а ден, суровият нефт регистрира през първото тримесечие на тази година най-големия ценови спад от 2020 година насам, защото разтърсванията в банковия бранш и рисковете от криза в Съединени американски щати предизвикаха поевтиняване на черното злато.

 

Все отново доста наблюдаващи на пазара означиха още преди решението на " ОПЕК + ", че чакат възкръсване на петролните цени през втората половина на 2023 година, подкрепено от възходящото търсене в Китай след края на политиката на " нулев Covid ".

 

Решението на " ОПЕК + " за редуциране на производството с над 1 млн. барела дневно и последвалото внезапно повишаване на петрола усложняват вероятностите за инфлацията и лихвените проценти в международен проект, откакто единствено до преди дни интернационалните вложители залагаха, че облекчаването на ценовия напън (сигналите за намаляване на инфлацията) ще даде опция на водещите централни банки да спрат в скоро време досегашния цикъл на на повишение на лихвите.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР