Обединени патриоти предлагат хората с трайни увреждания да бъдат пенсионирани

...
Обединени патриоти предлагат хората с трайни увреждания да бъдат пенсионирани
Коментари Харесай

Патриотите искат хората с трайни увреждания да бъдат пенсионирани до живот


" Обединени патриоти " оферират хората с трайни увреждания да бъдат пенсионирани до живот.

" Хората, които имат трайни увреждания и които медицинските специалисти са решили, че са до живот, не би трябвало да имат срочни ТЕЛК-ови решения. Няма смисъл да ги разхождаме през 2-3 години още веднъж по комисии, в случай, че човек е ослепял вечно или няма крайник или ръка. Тези хора би трябвало да бъдат пенсионирани до живот “ , изясни Калин Поповски от Оперативна програма.

„ Оперативна програма организирахме среща с национално представителните организации на хора с увреждания. Една от главните тематики, които поставихме в тази сфера, беше за преоценка на метода, по който се прави здравната експертиза, оценката на работоспособността. Това породи една доста сериозна интензивност в държавното управление, имаше работни групи. Вече имаме артикул, който е импортиран от Министерски съвет в Народно събрание “, разяснява Искрен Веселинов от Оперативна програма.

Затова и патриотите инициирали среща, тъй като желали този вид промяна да се направи с присъединяване на хората с увреждания, а не макар тях или ощетявайки ги. „ Имаме съидейници в тяхно лице, тъй като те са също толкоз заинтригувани от това да има надзор, да се получава помощ единствено от действителни инвалиди и тази помощ да бъде съответна “, посочи Веселинов.

Коментирали няколко „ тесни места “ в концепцията, която излиза от Министерски съвет и Оперативна програма успокоили представителите на хората с уврежданията, че тя не е дефинитивна.

„ Тепърва следва тези неща да се гледат в Народно събрание. Като може би най-спешно е визията, което е останало в концепцията, че ще има две комисии - едната за здравната експертиза и една за работоспособността. Тези хора не би следвало да се разхождат от комисия в комисия, това би трябвало да бъде решено. Не може да разхождаме хората с увреждания от инстанция на инстанция “, акцентира още Искрен Веселинов.

От своя страна Калин Поповски съобщи, че проблемите на хората с увреждания са доста действителни и напомни, че хората с увреждания са към 900 000-1 млн. и се разделят на две огромни групи.

„ Около 450 000 са тези, които са сред 18 и 60 години. Те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст и още към половин милион, които имат интеграционни добавки, които са на хора, пенсионирани по възраст “, уточни Поповски.

„ Имаме упоритостта за към 2 години, така наречен гръцки модел, още веднъж тези хора да преминат през тези комисии за нова оценка на здравната продуктивност. През годините знаем, че тази цифра се е нараснала относително повече в сравнение с са възможните хора с увреждания. Трябва да има някаква такава проверка и този обществен запас да се изразходва за хората, които имат потребност от това нещо “, сподели Поповски.

Това е второто държавно управление, което се захваща с един тежък проблем - да се постави ред в бранша на хората с увреждания в България и да се промени политиката към и за тях, счита Васил Долапчиев, ръководител на Съюза на слепите в България.

Според него по самодейност на ПГ на Оперативна програма е почнала доста дълбока промяна в тази сфера, с цел да се реформира на първо време оценката на типа и степента на увреждането, т.е. здравната експертиза. След това да се пристъпи към един нов за България модел- оценка на експертизата на работоспособността.

„ Досега настоящия от доста десетилетия модел е да има директна връзка сред степента на увреждането и неработоспособността на обещано лице с увреждане. Искаме този модел да бъде преустановен и да се мина към актуален европейски медико-социален модел в центъра на който да бъде индивида с увреждане. В тази сфера се създават две концепции на доста високо равнище на абстрактност, което поражда доста неясноти каква ще е действителната бъдеща политика и законодателните решения “, уточни Васил Долапчиев.

Днешната среща давала сигурност, че политиците имат положителната воля да подобрят обстановката, а не да я влошат, че няма да се касае за икономии на запас, а за по-ефективно ръководство на ресурса
„ Декларирам, че хората с увреждания в България изрично сме за това тези, които са влезнали в системата на хората с увреждания, в случай че не дават отговор не нужните медицински критерии, да бъдат изхвърлени. Всякаква корупция в тази сфера би трябвало да бъде пресечена веднъж вечно “, сподели още Долапчиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР