Обединени патриоти“ поискаха нови правила за финансирането на политическите партии.

...
Обединени патриоти“ поискаха нови правила за финансирането на политическите партии.
Коментари Харесай

Патриотите поискаха таван за партийните субсидии

„ Обединени патриоти “ желаеха нови правила за финансирането на политическите партии. Депутатите от групата внесоха през днешния ден предложение за нова смяна в Закона за политическите партии, с което на процедура упорстват за възобновяване на част от старите текстове – партиите да бъдат подпомагани материално единствено от физически лица, само че не и от компании и други юридически лица.

В предлагането си патриотите не засягат размера на партийната дотация от държавния бюджет, която остава 8 лв. на получен автентичен глас, само че упорстват за въвеждане на оптимален размер на държавното финансиране. Според тях той би трябвало да бъде 6 млн. лв. на година. Аргументът им за това е, че някои от огромните партии получават прекомерно доста средства, които не употребяват, а държат на банков влог и на процедура осъществят облага от лихвите по тях.

„ Многопартийният живот е една страна няма по какъв начин да мине без субсидиране на партиите. Така е във всички демократични страни. Това декларират и безусловно всички експерти по материята – политолози, социолози и всички други мъдри глави. Не е обикновено политическите партии да бъдат оставени на инцидентно външно финансиране, което носи доста съществени опасности “, изясни водачът на НФСБ Валери Симеонов.

Той увери, че единствената причина законопроектът да бъде импортиран в последния ден от актуалната парламентарна година, е да има време той да бъде осмислен и разискван.-->

Колегата му от Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов също поддържа тезата, че с премахването на отвореното финансиране ще се „ възвърне справедливостта “ в обществото, както и да се избегне „ свръхсубсидирането на партии “ .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР