ОАЕ и Бахрейн ратифицираха сключените през август и септември “Авраамически

...
ОАЕ и Бахрейн ратифицираха сключените през август и септември “Авраамически
Коментари Харесай

Мирните споразумения в Близкия изток влязоха в сила, Ислямска държава призова за нападения |

ОАЕ и Бахрейн ратифицираха подписаните през август и септември “Авраамически съглашения ”. На фона на затоплящите се връзки сред Израел и двете арабски страни обаче " Ислямска страна " прикани за офанзиви против Саудитска Арабия.

Израел и ОАЕ

В навечерието на първото посещаване на делегация на Емирствата в Израел, ОАЕ ратифицира мирното съглашение, което беше оповестено при започване на август, съобщи Ройтерс. Малко по-късно американският финансов министър Стивън Мнучин съобщи в Абу Даби: " Заедно ОАЕ и Израел ще бъдат по-подготвени да посрещнат зловредните закани, произлизащи от иранския режим, прокситата му, както и от другите екстремистки организации. "

Днес държавната делегация на ОАЕ дойде в Израел - първото такова публично посещаване. От Емирствата пътуват министърът на стопанската система Абдулах бин Тук ал Мари и държавният министър по финансовите въпроси Обаид Хумаид ат Тайер, както и специфичният делегат на Съединени американски щати за Близкия изток Ари Берковиц и финансовият министър Стивън Мнучин. Припомняме, че споразуменията бяха подписани с посредничеството на Съединени американски щати.

Визитата в Израел ще продължи единствено няколко часа и ще бъде в региона на летището - мярка за ограничение на разпространяването на ковид, оповестяват от Ерусалим. Очаква се двете страни да се договорят за безвизово пътешестване за своите жители, написа Ройтерс.

Израел и Бахрейн

В неделя Израел и Бахрейн също откриха публично дипломатически връзки. Сделката беше подписана в столицата Манама. Външният министър на Бахрейн Абдулатиф бин Рашид Ал-Заяни съобщи в речта си, че се надява на " ползотворно двустранно съдействие във всяка област " сред двете народи, написа Би Би Си.

Какво следва - мир или война?

Мирните съглашения са първите такива от четвърт век и съгласно Запада са крачка напред към постигането на мир в Близкия изток. Те са и първата победа на Тръмп в района след досегашния му крах да постави завършек на войната в Афганистан и да подсигурява мира сред Израел и Палестина. Освен това те значително официализират споделеното съмнение към Иран, чието въздействие се усилва измежду шиитското население в сунитските страни, като по този метод дестабилизира формалната власт.

Важно е да се означи, че напрежението сред сунити и шиити се кристализира като напрежение сред Саудитска Арабия и Иран и респективно сред държавните управления, подкрепяни от тях.

Според анализаторите покупко-продажбите не биха били вероятни без предварителното позволение на Рияд. Нещо повече - за първи път Саудитска Арабия отвори въздушното си пространство за израелски авиолинии - явен знак за поддръжката към споразуменията. Това се трансформира и в съществена причина за заканите от " Ислямска страна ". В края на предходната седмица Абу Хамза ал Мухаджир - представител на терористичната организация, прикани за офанзиви против жители на западни страни в Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР