Ню Йорк. Лятото на 2013-а. Изпотеният Новак Джокович забива форхенд

...
Ню Йорк. Лятото на 2013-а. Изпотеният Новак Джокович забива форхенд
Коментари Харесай

Новак Джокович и Васко Младенов – от болката до успеха

Ню Йорк. Лятото на 2013-а. Изпотеният Новак Джокович забива форхенд по правата. Топката е върната подло. Сърбинът я доближава със забавяне и с типичната усмивка поглежда от другата страна на мрежата.

Няколко дни по-рано Васко Младенов изненадващо е получил позвъняване, до момента в който преподава тенис урок на фенове. Българинът има потребност от пари, тъй като животът към Статуята на свободата е безценен. През лятото професионалното развиване е останало на назад във времето. За сметка на кеш приходите от работата. Ала по телефона получава предложение, на което няма по какъв начин да откаже.

“Мениджър беше гледал по какъв начин спечелвам районния шампионат на Ню Йорк, а по същото време Джокович търсел спаринг преди Откритото състезание на Съединени американски щати – споделя Васко Младенов. – Не бях квалифициран за нещо сходно. Формата ми беше слаба. Почти не упражнявах поради уроците. С Ноле бяхме дружно към седмица. Направихме няколко спаринга и загрявки. Чувствах се като част от неговия екип.”

“Попитах го каква е разликата сред топиграчите и тези като мен, които са сред 600 и 800 в света. Отговори ми, че като игра не отстъпваме чак толкоз доста на тези от Топ 20. “Това, което прави разликата, е постоянството – добави той. – Днес може да ме победиш. Да ме биеш в два сета. Ще играеш превъзходен тенис. Но ще го направиш ли и на следващия ден и вдругиден? Можеш ли да демонстрираш същата физика, да вземаш верните решения и да си постоянен четири дни подред?”

Париж. Лятото на 2018-а. Джокович прави своето същинско завръщане на шампионата от Големия шлем “Ролан Гарос”. Няколко месеца след дълго лекуване от травма в лакътя и последвала интервенция. Доскорошното чудовище по кортовете се е сринал до 22-ро място в международната класация, само че е подготвен още веднъж да нападна върха.

Жерба, Тунис. Местният тенисист Анис Горбел подвига победоносно ръце. До него на мрежата е съотборникът му Васко. Двамата преди малко са спечелили своя 15 мач на двойки от 16 изиграни. Успехът значи трета поредна купа на шампионат от най-ниската категория ($15 000). Две години след предходния сходен трофей българинът още веднъж стартира да подвига купа след купа.



“Към края на 2016-а се намирах в добра форма – връща лентата Васко. – Участвах на шампионат в Украйна. На четвъртфинала бих сервис и усетих жестока болежка в гърба. Не знам даже по какъв начин се върнах в България. Не можех да вървя. Направих магнитен резонанс. Всички доктори бяха единомислещи. Налагаше се незабавна интервенция поради дискова херния. Беше шокиращо. Кариерата ми мина през очите. Доверих се на екипа от хирурзи и на моя физиотерапевт Михаил Ненов, който ме възстановяваше към 5 месеца. Имаше тежки моменти. Съмнявах се дали още веднъж ще хвана ракетата. Животът ми се прекатурна.”

Младенов се завръща на седмия месец след интервенцията. Подновява тренировки, без да има огромни упования. Сензационно печели купата от държавния шампионат на клей през 2017 година

“Никой не вярваше, че ще се завърна – прибавя тенисистът. – Бях доста по-отпуснат душевен. Промених се. Станах по-силен. И като тенисист, и като човек. За страдание трябваше да мина през сходни неща. В Тунис нещата започнаха да се подреждат. С моя сътрудник Анис имаме общо 7 трофеи. Добър тандем сме. Гледаме към съревнования с по-висок награден фонд и точки.”

Докато Новак Джокович продължи своята борба за купата на “Ролан Гарос” в мач против Марко Чекинато (Ит) късно нощес, Васко Младенов се готвеше за своята поредна подготовка.

“През юни имам клубни мачове в Италия – добави Младенов. – Влагам приходите от тях в професионални шампионати. Целта ми е да играя съревнования от от сериите “чалинджър”. Желанието ми е да направя тениса в България по-добър и съм доста признателен на нашата федерация. Разчитам доста на тяхната помощ. Не се съсредоточвам единствено на двойки, макар че на последния шампионат в Тунис победихме състезатели, които са били в Топ 100 на ранглистата. Знам, че мога повече, и ще го потвърдя на корта!”



Продължението е ТУК:
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР