Нямаше да се стигне до воден режим в Перник, ако

...
Нямаше да се стигне до воден режим в Перник, ако
Коментари Харесай

Дончев: Ако бяха взети мерки през лятото, нямаше да се стигне до воден режим в Перник

Нямаше да се стигне до воден режим в Перник, в случай че бяха подхванати ограничения през лятото. Това съобщи в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев по случай ареста на министъра на околната среда и водите в оставка Нено Димов.

Вчера стана ясно, че против Димов ще бъде повдигнато обвиняване за умишлена занемареност, довела до рецесията с водата в Перник. Според прокуратурата той бил осведомен неведнъж за намаляващия размер вода в язовир „ Студена ", само че все пак е разрешил на „ Стомана индъстри " и „ Топлофикация " да я употребяват за промишлени цели в продължение на две години.

„ Ако бяха взети ограничения през лятото, нямаше да се стигне до режим на водата. Не мога да си показва по какъв начин ВиК сдружението и всички виновни лица не са поискали среща с мен и с министър-председателя, поради идващата рецесия. Правителството научи за нея, когато тя беше реалност “, разяснява Дончев, като добави, че пътят от министерското кресло до подсъдимата пейка от време на време е доста пай.

Вицепремиерът отхвърли да разяснява опцията министърът на районното развиване и благоустройство Петя Аврамова да подаде оставка поради рецесията в Перник, като добави, че към водният бранш имат отношение 5 или 6 министерства.

„ Има си насъбрани проблеми във водния бранш. Една голяма част от тръбите в България не са подменяни 50-60 години. При сменени тръби загубите са 2 пъти по-малки. Консумацията от язовира щеше да е 2 пъти по-малко и нямаше да има рецесия. “ сподели Дончев, като добави, че в случай че има искания към работата на Аврамова ще ги съобщи персонално, а не в ефир.

Коментирайки обстоятелството, че Нено Димов е деветият министър, напуснал кабинета „ Борисов-3 “, вицепремиерът съобщи, че цели държавни управления са падали, когато подложени на критика министри не подават оставка, и че в такива обстановки би трябвало да се реагира. Той добави, че ще се организира съдружен съвет.

„ Прави се всичко допустимо за Перник, сериозни са идващите месец-два. Редно е да им се извиня, макар, че нямам лична виновност. Това което се случва е от стихиите на времето и стихиите на човешката безнаказаност. Имат право да не одобряват извинението ми “, сподели Дончев.

Вицепремиерът разяснява и изявлението на заместител държавния секретар по политическите въпроси на Съединени американски щати Дейвид Хейл, които съобщи, че Вашингтон е срещу втората линия на газопровода „ Турски поток “ да минава през България.

По думите на Дончев „ Турски поток “ значи повече газ за България.

„ Опитваме се да извлечем най-много изгоди от това, че сме ситуирани на кръстопът. Позицията на Дейвид Хейл, че са срещу и " Турски поток " не е вест. Ние съблюдаваме всички условия, това може да обезпечи доставки на газ от Турция до Сърбия ", сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР