Нямаме за цел да плашим работниците и да ги притесняваме

...
Нямаме за цел да плашим работниците и да ги притесняваме
Коментари Харесай

ГИТ ще влиза в домовете на дистанционно работещите, само при тяхно съгласие

" Нямаме за цел да плашим служащите и да ги тормозим по домовете.И за нас ще е дискомфортно да всяваме боязън. Правото на персонален живот и цялост на жилището е конкретизирано още в Конституция ". Това съобщи новият началник на Главна ревизия по труда Елена Аврамова в Народното събрание, където беше изслушана поради развихрилата се след нейни медийни изяви суматоха, че трудови инспектори потеглят на инспекции из домовете на отдалечено работещите и би трябвало да им дават достъп. 

" Няма да има принудителен детайл, задачата на инспекциите на ГИТ е да се подсигуряват правата на отдалечено работещите, увери Аврамова депутатите от парламентарната комисия по електронно ръководство, където беше изслушана по тематиката.

Тя изясни, че инспекциите ще се превят по сигнали на служащите и че влизането в жилища ще става единствено при единодушие на съответния служащ. " Можем да се уверим в едни или други изказвания на служащия или работодателя, единствено в случай че придобием непосредствени усещания ", акцентира тя и посочи, че влизането в домовете ще се случва в работно време на хората и че задачата е да се подсигуряват техните права.

Регламентът за домашните инспекции при работа от разстояние е от 2011 година и не е променян.Там е казано - със единодушието на служащия, подчертаха от ГИТ.

" Ще ревизираме наложително съществуването на трудов контракт със съответните реквизити за работа от разстояние " уточни Аврамова и посочи, че следва да бъдат написани всички връзки, касаещи изискванията за работното, техническо и друго съоръжение, методите на поддръжка и всичко, касаещо осъществяването на работа от разстояние. " Проверяваме освен трудовите правни отношения, само че и спазването на Закона за здравословни и безвредни условия на труд, обезпечаването със работа по трудова медицина, идентифицирането на всички опасности при работа ", добави изпълнителният шеф на ГИТ.

" При трудов случай, нашето наличие ще е неотложно, с цел да може ГИТ да способства за вярно уточняване на детайлите ", означи още Аврамова. 


" Ако някой пусне умишлен сигнал, ние по тази причина сме орган - с цел да можем независимо да вземем мнение. Не целим да защитим някой, който има отрицателно отношение към работодателя, а да защитим сходството със закона ", съобщи още тя.
Засилват контрола за недеклариран труд, ще се ревизират и работещите от у дома
Инспекцията по труда ускорява през тази година контрола за недеклариран труд. Специално ще се ревизират работодатели, при които през ми...
Прочети повече
Запитана по какъв начин ще предотвратят опцията да се спекулира, Аврамова отговори: " Чрез директно осведомление. Трябва и двете страни да ни дадат информация. Твърденията са едно, документите може да покажат друго ".

Шефът на ГИТ заяви, че зачестяват сигналите за нередности при хоум офис. За 2021 година в инспекцията са постъпили 27 сигнала и са установени 20 нарушавания, за 2020 година, когато стартира пандемичната конюнктура, сигналите са 12. " Сигнализират ни най-вече за работно време, застраховане на почивки, възнаграждение на ексклузивен труд, за недеклариран труд ", уточни Аврамова. 

При всяко административно произвеждане трудовите инспектори първо ревизират работодателя, тъй като той е страна. От него ще се изискват документи и да потвърди сходство с трудовото законодателство.

Това ще изисква освен при проблем по сигнал с работещ отдалечено. ГИТ приготвя акция с въпросници за самоконтрол по спазването на трудовото законодателство, в това число при работа от разстояние и точно от анонсирането на тази акция, е зародило объркването с идни домашни визити.

За акция на ГИТ, която всеки миг ще бъде стартирана, са създадени видове въпросници за самоконтрол за разнообразни браншове за тематични инспекции. Въпросниците са към 100 и не са единствено за работа от разстояние, а също за ексклузивен труд, за електробезопасност и т.н.  Тези въпросници са част от превантивния надзор на ГИТ, не са наложителен детайл на инспекциите, а са за подкрепяне на работодателите за наложителните детайли, които би трябвало да са изпълнили при наемането на личен състав, в това число на отдалечена работа. Ще се изпращат по електронен път. Работодателите ще получат линк и ще бъдат ориентирани да отговорят на въпросите. Впоследствие ще получат противоположна форма, в която ще бъде записано какво да поправят, къде са позволили противоречие, изясни Аврамова. Никой няма да бъде глобен на база на това, че е сбъркал във въпросника, подчертаха от ГИТ.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР