Нямаме още яснота по всички параметри на Бюджет 2024. Ще

...
Нямаме още яснота по всички параметри на Бюджет 2024. Ще
Коментари Харесай

Христина Христова: Линията на бедност от 526 лв. ще повиши социалните разходи в бюджета

Нямаме още изясненост по всички параметри на Бюджет 2024. Ще бъдат напрегнати дебатите заради нарасналите обществени разноски. Някои браншове още не са стъпили на краката си след Ковид пандемията.

Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria някогашният обществен министър Христина Христова.

526 лева е новата линия на беднотия, отсам незабавно ще излезнат нараснали обществени разноски. Цялата система на общественото подкрепяне минава на нов принцип. Преди се определяше на един най-малък приход от 75лв., в този момент има едно по-честно отношение по отношение на хората. Държавата декларира какъв брой може да покрие от тази линия на беднотия. Засега достъпът до обществени помощи е 30% от тази линия на беднотия. Тази степен се покачва при възрастни, самотни хора, хора с увреждания и така нататък Още едно решение скоро взе държавното управление - минималната работна заплата от 790 лева да се увеличи на 933 лева за 2024г.

Проблемът с коледните добавки за пенсионерите има етичен темперамент. От 2005 година се дават такива надбавки. В някоя от годините имаше и Великденски. Според мен пенсиите би трябвало да се пресмятат по отношение на това, с което сме съдействали към бюджета. Не би трябвало тези суми да се считат към пенсиите. Те са някакъв бонус от страната.

Мисля, че е стъпка в вярната посока работодателите да заплащат първите 2 дни от болничния. Те така и така обезпечават своя служащ. 60% от тази вноска поема работодателя. Той към този момент е обезпечил това право на болничен, а по-късно още веднъж да заплаща не е вярно по отношение на салдото в системата на общественото обезпечаване.

Аз мисля, че минималната работна заплата е най-малката цена на труда в България. Правилно е майчинството да е равно на този труд, тъй че е верен този план майчинството за втората година да бъде 933 лева или равно на минималната работна заплата.

Вижте цялото изявление във видеото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР