Нямам спомен да има пътен знак, който да сигнализира, че

...
Нямам спомен да има пътен знак, който да сигнализира, че
Коментари Харесай

Експерт обясни, че шест основни експертизи се правят при произшествия

Нямам спомен да има пътен знак, който да алармира, че в сектора на злополуката на Автомагистрала " Струма " има отбивка. И да има, знакът би трябвало да е подобен, че да се забележи. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ проф. Симеон Ананиев, ръководител на Асоциацията на движимостите лица и специалистите.

Той добави, че няколко пъти се е обърквал на това място и е бил на косъм да влезе в така наречен отбивка за отмора, която не е сигнализирана, има завой, има и денивелация.

Отбивката за отмора в завой по напълно различен метод би трябвало да е отделена, без да има спор с пътя, добави специалистът.

Когато се стигне до произшествие, без значение в каква сфера и се стигне до правосъдно дело, главната роля да се изяснят аргументите е на специалистите, сподели още той. Опитът демонстрира, че в последно време се образуват екипи от така наречен сложни експертизи, в които вземат участие разнообразни специалисти, съобщи Ананиев и изясни, че има 6 съществени експертизи, които би трябвало да се създадат.

Първата, по думите му, е експертиза за проектирането на пътя, като има европейски наставления. В едно такова планиране има наклони, настилки, сигнализации. Прави се относителен разбор, изясни той.

Втората точка е осъществяване на строителството, сподели проф. Ананиев.

„ Какво е техническото задание - има случаи, в които се оказва, че изпод вместо да се постави трошляк, се поставя минен боклук със сяра, който водата го разяжда и пътят пропада. В този сектор пътят не е от най-хубавите “.

Третата експертиза е транспортното средство – по кое време е създадено, механически паспорт, има ли лиценз, има ли ограничител на скоростта, изясни специалистът.

Той добави, че за рейсовете имат ограничител на скоростта, а постоянна процедура на Балканите и да се маха ограничителят. Ананиев сподели още, че постоянно би трябвало да има двама водачи, които да почиват на 3 часа, по нашите стандарти – 4,5 часа, Тахошайбите са с две карти, само че при експертизите от време на време се открива, че има единствено един водач, означи Ананиев.

„ Може да се окаже, че вторият водач е жив и здрав в Македония, единствено са му взели картата. Аз съм взел участие в такива експертизи “, разясни той.

Четвърта експертиза е пожарната експертиза – да се потвърди къде е бил пожарът, какви са вероятните разновидности, добави проф. Ананиев.

„ След като се види къде е бил, ще се търси от какво е, допустимо е искра в мотора от спукана гума. Възможна е и друга догадка – статистиката е посочила, че в новогодишните празници има доста пожари в резултат на пиротехнически средства. Това са екскурзианти, които са били на пазар, има опасения, че рейсът е бил цялостен с пиротехнически средства, които се възпламеняват. Какъв е източникът на пожара, ще каже експертизата “.

Петата експертиза е логистическата – каква е нормативната база, кои органи какво правят, сподели още професорът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР