Няма срок, в който ВСС да се произнесе по искането

...
Няма срок, в който ВСС да се произнесе по искането
Коментари Харесай

И парламентът може да се намеси в процедурата за освобождаване на Иван Гешев

Няма период, в който Висш съдебен съвет да се произнесе по настояването на служебния правосъден министър за премахване на основния прокурор Иван Гешев. Това съобщи доцент доктор Наталия Киселова, учител по конституционно право в Софийския университет.

Парламентът няма подготвеност да задвижи процедурата за премахване, само че може да изиска и да изслуша самия основен прокурор, добави Киселова, разяснявайки думите на правосъдния министър Янаки Стоилов от нощес, че в случай че Висш съдебен съвет не работи, Народното събрание може да се задейства.
 Янаки Стоилов: Главният прокурор е правил закононарушения Янаки Стоилов: Главният прокурор е правил закононарушения
Няколко са основанията, които покриват конституционното условие за тежко нарушаване на служебните отговорности на основния прокурор и нак...

Не чакам още на 22 юли да се вземе решение – чакам да обсъдят опцията за започване на процедурата и да дадат опция на основния прокурор да се отбрани. Дали всичко това ще се случи в този момент, в границите на 2-3 съвещания, или чак през септември – ще забележим, добави Киселова пред bTV. Според нея, Висш съдебен съвет добре ще намерения и най-малко до момента наподобява, че ще го направи съществено.

Има 4 групи учредения по настояването за премахване на обвинител номер едно съгласно импортираното от господин Стоилов, сподели още Киселова. Поставя се под подозрение дали е допустимо Иван Гешев да продължи да бъде административен началник на прокуратурата, показани са и съответни доказателства за неетичното му държание според Кодекса на магистрата, съгласно Киселова.

Как схваща правилото на разделяне на управляващите, оповестяване на данни по формирани досъдебни производства без връзка с производствата, нарушение на презумпцията за невиновност – това е основата на настояването на правосъдния министър, по думите на Киселова.

Припомняме, че съвещанието на Висш съдебен съвет във връзка с настояването за събаряне на Иван Гешев от поста основен прокурор е на 22 юли –!
 Илиян Василев: Гешев е пасажер, само че съмненията на ИТН са смешни Илиян Василев: Гешев е пасажер, само че съмненията на " ИТН " са смешни
" Както писах преди два месеца Гешев е пасажер. Не тъй като не познавам юридическата страна на въпроса и не знам, че е невероятно, а тъй като...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР