Няма съвършен План за възстановяване и устойчивост. Колкото и да

...
Няма съвършен План за възстановяване и устойчивост. Колкото и да
Коментари Харесай

Най-добрият План за възстановяване е внесеният план вече за АИКБ

Няма идеален План за възобновяване и резистентност . Колкото и да го променяме не можем да реализираме безусловно съвършенство. Най-добрият проект към сегашния миг е импортираният проект . Затова призоваваме към ускореното му внасяне и координиране с Европейската комисия. Това съобщи изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов по време на днешното съвещание на Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание. На съвещанието беше изслушан служебният заместител министър-председател по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов по отношение на постигнатия прогрес по правенето на плана на Националния проект за възобновяване и резистентност на България, заяви АИКБ.

Добрин Иванов насочи две рекомендации за възстановяване на проекта, които съгласно думите му не постановат смяна на текста и плановете на проекта. Те се отнасят само за финансовото систематизиране , което дава опция тези ремонти да бъдат осъществени доста елементарно и бързо.
 Атанас Пеканов: Няма дата за внасяне Плана за възобновяване
Атанас Пеканов: Няма дата за внасяне Плана за възобновяване

Забавянето след края на 2021 година може да е проблематична за бюджета

Първата рекомендация е отправяна неведнъж от АИКБ и тя касае средствата за икономическа промяна на българския бизнес . Асоциацията прикани да се възвърне салдото сред директната поддръжка за предприятията и опцията за даване на финансови принадлежности. " В първият вид на проекта средствата в трите фонда за икономическа промяна бяха 900 млн. лева и бяха единствено за директна поддръжка. В последния вид те са увеличени до 1,2 милиарда лева, само че салдото е нарушен и превес е даден на финансовите принадлежности ", добави Иванов.

По думите му и сега на българския пазар има задоволително доста финансови принадлежности, които обаче бизнеса не припознава и не ги употребява. Той напомни, че от 2,5 милиарда лева ., които са отпуснати от ББР за гарантиране на банкови заеми предоставяни от комерсиалните банки, едвам към 334 млн. лева са оползотворените средства . Това са под 15%, което демонстрира, че не се реализира търсения от държавното управление резултат.
 Пеканов: Няма да има застрашени браншове, в случай че парите по Плана дойдат тази година
Пеканов: Няма да има застрашени браншове, в случай че парите по Плана дойдат тази година

Изчистват Плана

Според Добрин Иванов националният проект е за възобновяване на стопанската система от последствията от рецесията COVID-19. За тези две години българските предприятия са декапитализирани, мощно задлъжнели , с понижени доходи от продажби и доста мъчно могат да влагат. За тях не е задоволително да им се предлага финансов инструмент-кредитно финансиране , тъй като той няма да обезпечи бързо възобновяване, като даже може в някои случаи и да утежни финансовото положение на предприятията. Докато директната поддръжка ще обезпечи нужната ликвидност и ще задейства спомагателни частни вложения под формата на самофинансиране в размер на най-малко 50% от общата стойност на инвестицията.

Втората рекомендация на АИКБ е във връзка с плануваните средства по схемата за подкрепяне на пилотни планове за произвеждане на зелен водород и био газ . За асоциацията от заложените в ПВУ 877 млн. лева за създаване на 1,7 гигават часа ВЕИ и акумулатори за запазване на създадената от тях електрическа сила, би трябвало да бъдат пренасочени към 150 млн. лева към схемата за икономическа промяна със същото предопределение, като се резервира общия ангажимент за изродяване на ВЕИ мощности. Така ще бъда дадена опция на дребните и междинни предприятия да изградят ВЕИ за към 350 мегават часа, които да могат да употребяват за лични потребности. Така българските предприятия ще понижат общата цената за електрическата сила, която употребяват и ще бъдат по-конкурентоспособни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР