4 начина, по които днешните лихви по ипотечните кредити могат да бъдат от полза за купувачите на жилища

...
Няма съмнение, че днешният жилищен пазар не е идеален за
Коментари Харесай

Няма съмнение, че днешният жилищен пазар не е идеален за купувачите на жилища. С многобройните увеличения на лихвените проценти от Федералния резерв през последните 18 месеца лихвите по ипотечните кредити скочиха до небето.

Средната 30-годишна фиксирана ипотечна лихва сега е доста над 7% — въпреки че лихвите наскоро достигнаха 3-седмично дъно. Това е доста над процентите от 2% до 3%, които много купувачи на жилища получаваха през 2020 г. и 2021 г.  

Но докато по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити не са за предпочитане, тъй като те могат драстично да увеличат разходите за закупуване на жилище, има са някои предимства на средата с повишени лихви. Въпреки че може да си мислите, че е най-добре да изчакате лихвите да паднат, днешната среда с повишени лихви всъщност може да предложи някои изненадващи предимства за купувачите на жилища.

Разгледайте тук лихвите по ипотечните кредити, за които може да отговаряте.

4 начина, по които днешните лихвени проценти по ипотечните кредити могат да бъдат от полза за купувачите на жилища

Ето как днешните високи лихвени проценти по ипотечните кредити могат да работят в полза на онези, които искат да купят дома на мечтите си.

Възможно е да има по-малка конкуренция за наличния инвентар

Едно от основните предимства на високите лихви по ипотечните кредити е намалената конкуренция за жилища. Когато ставките са високи, много потенциални купувачи може да изберат да забавят своите планове за закупуване на жилище, мислейки, че могат да осигурят по-добра сделка по-късно, когато цените потенциално намалеят. Това означава по-малко конкуренция на пазара, което може да бъде златна възможност за вас — особено като се има предвид, че инвентарът на жилищата остава нисък на много пазари в цялата страна.

С по-малко купувачи, борещи се за едни и същи имоти, вие печелите не трябва да се притеснявате толкова много, че ще загубите мечтания си дом поради война за наддаване. И продавачите също могат да бъдат по-отворени за преговори. На свой ред бихте могли да имате по-голям шанс да сключите сделката на цена, която отговаря на вашия бюджет.

Научете повече за днешните най-високи ипотечни лихви тук.

Може да има повече опции за купувачи

Високите лихви по ипотечните кредити също могат да доведат до повече избор за купувачите. Не само, че много хора избират да изчакат високите лихви с надеждата, че ипотечните лихви ще намалеят, но също така е по-трудно да се класирате за заем, когато лихвените проценти са повишени. На свой ред домовете остават на пазара по-дълго на много пазари, което ви дава повече възможности — и повече време за вземане на решение.

Въпреки че някои пазари все още са горещи, не всички са. И ако домовете стоят по-дълго, отколкото през последните години, ще имате по-голям избор, от който да избирате. С повече опции на пазара е по-вероятно да намерите дом, който отговаря на всички квадратчета в списъка ви с желания - което може да не е било възможно по време на лудостта за покупки, когато цените бяха в диапазона от 2% до 3%.

Рискът може да е по-малък за купувачите

На конкурентен пазар на недвижими имоти с ниски лихвени проценти по ипотечните кредити, купувачите често са изправени пред натиск да се откажат от непредвидени обстоятелства, като инспекции и оценки, за да може офертата им да бъде приета от продавач. Този повишен риск може да бъде стресиращ и финансово обременителен — и може да доведе до катастрофа в някои случаи.

Когато обаче лихвите по ипотечните кредити са високи и конкуренцията е по-ниска, купувачите може да имат предимство. Продавачите може да са по-склонни да се съобразят с вашите искания, включително да позволят необходимите непредвидени обстоятелства. Това намалява риска ви и ви гарантира, че можете да вземете информирано решение относно имота, който купувате.

Купувачите все още имат опцията да намалят процентите си с течение на времето

Докато днешните високи лихви по ипотечните кредити може да не са идеални за първоначално финансиране на дома, те идват с възможност да намалят лихвения процент преди затваряне - или след време. Например можете да проучите опции като закупуване на вашия дом по-ниска цена. Изкупуването на лихвения процент включва допълнително плащане предварително на вашия кредитор, за да намали лихвения процент, което може да ви спести пари през целия срок на ипотечния ви кредит.

Имате също възможност за рефинансиране, когато лихвените проценти станат по-изгодни. Цените са високи в момента, но е малко вероятно да останат такива завинаги. С промяната на икономическите условия лихвите по ипотечните кредити може да намалеят, което ви позволява да рефинансирате ипотеката си при по-атрактивна лихва, като потенциално намалите месечните си плащания.

Изводът

Високите лихви по ипотечните кредити може да изглеждат като недостатък, ако търсите дом за закупуване в момента, но те всъщност могат да предложат множество предимства на купувачите. С по-малко конкуренция, по-широка гама от възможности за избор, намален риск за купувача и потенциал за подобряване на ипотечните условия по-късно, днешните високи проценти могат да работят във ваша полза. Така че, ако сте на пазара за нов дом, не се обезсърчавайте от числата. Прегърнете предимствата, които те носят, и се възползвайте максимално от тази уникална възможност.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР