Няма родител, който да не иска детето му да попадне

...
Няма родител, който да не иска детето му да попадне
Коментари Харесай

Какви трябва да бъдат приятелите на детето

Няма родител, който да не желае детето му да попадне измежду други положителни деца и другарството с тях да му носи изгоди, а не да го дърпа обратно. Как обаче да разпознаете в действителност положителните другари измежду всички, с които то дружи?

Първото, което би трябвало да знаете е, че всяка възраст има своите особености. Може да се изненадате какъв брой разнообразни са връстниците, които го притеглят в другите интервали. Това обаче е обикновено и не трябва да ви плаши ни минимум.

Ето и някои особености, които отличават другарството в другите етапи на растежа.

До 3-годишна възраст

Честно казано в този интервал детето няма доста потребност от връстници, защото потребностите му от такова другарство са доста дребни. Много по-важна за него е връзката му с мама и баща. А в случай че се случи да си играе с малчугани на същата възраст, не ги възприема като другари, а като съперници в битката за най-хубавата играчка.

Не очаквайте и не опитвайте да го сприятелите с други деца, които считате, че биха му паснали като характер. То просто ще ги пренебрегва, а може и да се поскарат. А когато се случи въпреки всичко да се заиграят, всяко ще се занимава с нещо свое и контактът сред тях ще бъде алегоричен.

Затова – не страдайте, че детето няма другари, нито пък го насилвайте да има такива. Има време, когато и това ще се случи.

От 3 до 7 години

Ето, това е времето, когато вашето дете ще стартира да търси целеустремено компанията на връстници. И е доста подобаващ интервал, с цел да го научите на тези игри от вашето детство, които се играят в колектив. Това освен ще забавлява децата, само че и ще ги сближи, ще ги научи по какъв начин могат да разчитат едно на друго, и най-важно – да работят за постигането на една цел. Добре е да избягвате игрите, в които има прекалено много борба, тъй като в тази фаза тя не е потребна.

Още не може да се приказва за другари, само че може да се каже, че детето ще стартира да демонстрира желания към избрани деца, с които ще се усеща по-приятно.

Полезно е да опитате да сближите малчугана с децата, които живеят към вас, тъй като на процедура това ще са най-често срещаните. Добре е да се схваща с тях, тъй като това слага началото и на едно положително съгласие след време. А и децата от детската градина ще се разпилян, само че съседчетата остават за дълъг интервал.

Между 7 и 11 години

Със сигурност децата към този момент знаят какво желаят или най-малко мислят, че знаят. Те стартират напълно съществено да гледат на другарството и преценят кой в учебно заведение им харесва и с кого не биха желали да имат нещо общо. Обикновено обединяването се случва въз основата на сходни ползи. Ако да вземем за пример момиченцето обича да танцува, сигурно неговите приятелки ще харесват танците. Много постоянно това подтиква децата да се запишат в една и съща школа, единствено тъй като са другари.

Те към момента не се разделят и не се карат. Или в случай че се скарат за нещо, то е напълно дребно и нищожно, а сърденето бързо отминава. Важно е да ги научите да бъдат почтени едни към други, с цел да развият качества като доверие, съпричастност, съгласие, съчувствие. Това са в действителност потребните другари – тези, с които детето се усеща освен умерено и решително, само че схваща смисъла на това „ да разгадавам на някого “.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР