Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа

...
Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа
Коментари Харесай

Славов след срещата с ГЕРБ-СДС: Съгласихме се да отделим прокурорския съвет във ВСС

„ Няма раздори, има разлики, упоритостта е да има 180 гласа за конституционна промяна ", съобщи правосъдният министър Атанас Славов след разискването на управническата и законодателната стратегия на кабинета на среща с представители на ГЕРБ-СДС.

„ В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формула за съглашение, то не е съдружно, само че е търсене на единодушие за съответни законопроекти и политики. Представихме нашия план за конституционна промяна на срещата с ГЕРБ-СДС. Нашата цел е да има България реформаторско ръководство “, сподели Славов.

“По отношение на конституционните промени се съгласихме, че би трябвало да има три акцента - първо цялостно делене на Висш съдебен съвет на обособен правосъден и на обособен прокурорски съвет, ограничение на функционалностите на основния прокурор и въвеждане на някаква форма на самостоятелна конституционна тъжба на директен достъп на жителите до Конституционен съд ”, добави Славов.

“Обединихме се, към концепцията, нашата упоритост е юли месец да има иницииран план за конституционните промени.. Амбицията ни е да се случат конституционните промени, това е и поръчка на съществуването на кабинета, това легитимира ръководството и се надявам да бъде реализирано това и диалогът ще премине и през конституционната комисия. Амбицията е за 180 гласа и по тази причина идващите дни в Народно събрание предстоят срещи и с Българска социалистическа партия и с Има Такъв Народ ”, уточни Славов.

“Относно управническата стратегия огромна част от нещата са контрактувани в предишни диалози, би трябвало да се изчистят и синхронизират позициите ”, посочи правосъдният министър.

“В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формулата за такова съглашение, то не е съдружно, само че е търсене на единодушие за съответни политики и законопроекти, с цел да имаме реформаторско ръководство ”, акцентира Славов.

По отношение на това до какво може да докара решението на Конституционен съд по отношение на питането на някогашния основен прокурор за измененията, които доведоха до отстраняването му с 13 гласа, Славов отговори: “Може да се спрат почнали процедури в самия Висш съдебен съвет да вземем за пример процедурата за избор на нов основен прокурор. В рамките на седмицата - четвъртък или петък ще сезирам Върховен касационен съд по повод избора на Сарафов ”, сподели още Славов.

„ Детайлите ще дойдат, когато проработи и комисията по конституционни въпроси. Търсим допирни точки, в случай че успеем да внесем общ план за промени в конституцията. В подготвеност сме да обсъждаме огромна част от концепциите с останалите парламентарни групи. Втората ни среща беше инициирана за диалози по общата управническа стратегия в частта правораздаване и вътрешни работи, програмата, с която сега разполагаме е изпратена в екселска таблица “, посочи Атанасова.

„ Голяма изненада беше съставът на участващите в срещата, не видяхме нито ръководители на ПГ, нито оторизирани лица и неслучайно срещата продължи не повече от 20 мин., разяснява Атанасова. Защото за нас стои въпросът за лидерската среща преди всичко и сключване на съглашение, което съгласно нас би трябвало да е съдружно, тъй като би трябвало да е ясно кой носи отговорността “, акцентира Атанасова.

„ На срещата участваха лица, които нямат качеството на народни представители, за нас беше смущаващо, тъй като не могат да носят политическа отговорност, сподели Атанасова. Правителството на Политическа партия е образувано с помощта на гласовете на ПГ на ГЕРБ-СДС. Неслучайно към момента няма претенденти за регионални шефове, няма образувани парламентарни комисии, точно тъй като единодушие не се реализира “, уточни още Атанасова.

“Няма такава политическа формула, където не споделяш по никакъв метод властта и в това време искаш шерване на отговорността. Ние носим отговорност за това, че сме дали късмет, право на живот на това държавно управление и за външния министър, който е наше предложение. Каква отговорност може да носи Десислава Атанасова за дейностите на Асен Василев или Екатерина Захариева за дейностите на Спецов? Ако се окажат правилни сигналите, които получаваме, че се възнамеряват използва или злоупотреби на държавния уред в помощ на една партия за локалните избори във щета на друга, това наша отговорност ли ще бъде? ”, означи Томислав Дончев от ГЕРБ.

“Много е значимо да уточним - имаме държавно управление на малцинството, което има или няма парламентарна поддръжка или има болшинство. Към момента на този въпрос не е отговорено. В момента като се изключи Габриел, ръководят представители на една партия. Не ми се желае държавното управление да се трансформира в комитет по трудоустрояване както наподобява на моменти. По врече на диалозите несъмнено пет пъти споделих, че моделът, който се следва е погрешен ”, разяснява той.

“Единствената валута, с която това държавно управление може да си купи време са резултати. Резултати в изгода за обществото и страната, а сега резултати няма, чакаме резултати ”, уточни той.

Дончев разяснява, че ПП-ДБ са в изолираност, само че слагат и спомагателни условия. По отношение на лидерска среща Дончев сподели, че когато Петков се върне, не пречи да проведат среща.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР