Няма промяна в цените на винетките през 2019 г. Минимално

...
Няма промяна в цените на винетките през 2019 г. Минимално
Коментари Харесай

Купуваме с карти електронните винетки от терминали за самообслужване

Няма смяна в цените на винетките през 2019 година

Минимално време ще лишава пазаруването на електронна винетка за леките коли и транспортните средства до 3,5 тона от терминал за самообслужване. От 1 януари 2019 година винетките стават електронни и водачите ще могат да ги купуват от терминал за самообслужване, от уеб портал, мобилно приложение и от разпространителски офис на оператора на системата " Националното тол ръководство " в АПИ. Целта е оптимално улеснение и облекчение на потребителите.

Днес посредством симулация бе показан методът за пазаруване на електронна винетка от терминал за самообслужване. Самата система още не действа, защото продължава построяването й и изказванията, че тя е отказала при представянето й не дават отговор на истината.

Плащането на терминалите за самообслужване няма да е кешово, а с дебитни или кредитни карти. Терминалите ще бъдат общо 500 и ще са ситуирани по главните пътни посоки и граничните пунктове. След слагането им на комфортно за водачите място ще бъде показана и карта с местоположението им. За облекчение на пътуващите терминалите ще оперират на 8 езика - български, британски, немски, съветски и на езиците на прилежащите на България страни - гръцки, румънски, сръбски и турски. Целта ни е обгръщане на главните директни потоци, преминаващи през страната ни, акцентира ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Светослав Глосов.

Това, което водачите ще би трябвало да попълнят поредно, е: регистрационния номер на автомобила; е-mail адрес, в случай че потребителят желае на електронната си поща да получи противоположна информация за купената винетка; период за годност на електронната винетка - годишна, тримесечна, месечна, седмична или уикенд; начална дата за стартирането й. След попълване на данни от кредитна или дебитна карта, каквито са нужни при покупките on-line, на е-mail ще се получава известие за купената електронна винетка. Терминалите за самообслужване не работят с пари в брой.

Освен от терминал за самообслужване, електронна винетка ще може да се купи от уеб портал и от мобилно приложение, които сега се създават. Последователните стъпки, които ще би трябвало да се създадат, ще са аналогични на стъпките при пазаруването от терминалите. Целта е услугата да се дава оптимално елементарно и комфортно. От същите терминали след 16 август 2019 година, когато ще започва и тол системата за моторните транспортни средства над 3,5 тона, ще може да се купуват и маршрутни карти.

Шофьорите, които избират познатата и класическа форма за пазаруване на винетка от чиновник, също ще могат да го създадат като посетят както и до момента офис от разпространителската мрежа. Операторът на системата - " Националното тол ръководство " в АПИ, е планувал и тази опция. Влизайки в уеб портала служителят ще вкарва номера на автомобила и периода на винетката, която водачът избира.

Цените на винетките през 2019 година се резервират същите, както е и през 2018 година Годишната е 97 лева, тримесечната - 54 лева, месечната 30 лева, а седмичната 15 лева Предстои да се дефинира цената на най-новата уикенд винетка. Тя ще бъде избрана с решение на Министерския съвет. Очаква се тя да бъде по-ниска от месечната или в порядъка на към 10 лева, сподели инж. Глосов.

Председателят на УС на АПИ уточни, че водачите с годишни винетки, годни и за избран интервал през 2019 година би трябвало да знаят, че следва конвертиране на хартиената винетка в електронна. Трансформирането ще може да се направи в интервала до 31 януари 2019 година Ако водач с годна хартиена винетка пропусне да я конвертира в електронна той няма да се смята за извършител при инспекция от надзорен автомобил, изясни инж. Глосов. Затова стикерът, залепен на предното стъкло на автомобила, би трябвало да остане на мястото си до окончателното приключване на валидността на хартиената винетка през 2019 г.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР