Няма промяна в директивите от Брюксел как европейски компании могат

...
Няма промяна в директивите от Брюксел как европейски компании могат
Коментари Харесай

ЕК ни размахва пръст за газ в рубли

Няма смяна в директивите от Брюксел по какъв начин европейски компании могат да търгуват с " Газпром " и в случай че платим за газа на " Газпром " в рубли ще нарушим санкциите . Така отговори представителят на Европейската комисия (ЕК) Тим Макфий на въпрос на Би Ти Ви.

Според Комисията в съвсем всички контракти на европейските компании с " Газпром ", без значение дали са държавни или частни, е посочено, че заплащането се прави в евро или в долари. Всяко заплащане, което на подхожда на посоченото в договорите, влиза в нарушаване на европейските наказания, тъй като във вътрешното превалутиране влиза Руската централна банка, която е в листата на глобените съветски институции.

Говорителят на Европейска комисия е припомнил, че България е измежду първите страни, върху които Русия " упражни шантаж " и спря доставките на газ.

Той декларира следното: " По-рано тази година изготвихме наставления за страните-членки, след издаването на руския указ за заплащане в рубли. Според съветския указ би трябвало заплащането да се прави на два стадия, което включва присъединяване на Руската Централна банка. Тази процедура изрично нарушава глобите. Комисията изпрати наставления към държавите-членки по какъв начин биха могли да продължат да заплащат, без да опонират на глобите. Позицията ни не се е трансформирала. Руският указ от 31 март не е съчетаем с нашите наказания ", съобщи Тим Макфий, представител на Европейска комисия.

Припомняме, че в следствие Европейска комисия направи уточнения, от които станя ясно, че е допустимо заплащането на газа в рубли без да се нарушават глобите, в случай че разгласят, че завършват заплащането с превеждането на долари или евро.

Освен за България, доставките от " Газпром " бяха спрени за Полша, Дания, Финландия, Нидерландия, Естония.

Официално Брюксел не разполага с информация за нарушение на глобите поради заплащане в рубли, само че надзорът не влиза в прерогативите на Европейската комисия, а на самите държави-членки, които би трябвало да санкционират личните си компании, в случай че нарушават глобите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР