Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а

...
Няма проблем с доставките на газ за градския транспорт, а
Коментари Харесай

Фандъкова: 40% от данъците на софиянци отиват за градския транспорт

Няма проблем с доставките на газ за градския превоз, а с цената му. Това изясни в ефира на столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя увери, че до промени в линиите на този стадий няма да се стигне, само че е належащо в допълнение финансиране от страната.

" В момента дефицитът в градския превоз е 143 милиона лв.. Столична община го поддържа със 170 милиона лв. от личния си бюджет. Това са в действителност налозите на жителите. Близо 40% от налозите на софиянци отиват за поддръжка на градския превоз. Това значи в други сфери като детски градини, издръжки на обществени действия да се понижат или пък от други планове да се понижат тези средства ", сподели Фандъкова.

По думите й, две са аргументите за тежкото положение на градския превоз – намаляването с до 70% на пасажерите по време на Коронавирус рецесията и актуалното повишаване на цените на енергоностителите.  Сметката за ток на метрото е скочила 4 пъти , а държавните обезщетения покриват 30%. Столичният кмет е получила увещание, че няма да има прекъсване на доставките на газ към общината. Към този миг няма да се понижава температурата на водата за потребителите на " Топлофикация София ", което е планувано които спешна мярка. 

Относно напрежението към настояването за сваляне на украинското знаме от постройката на общината, Йорданка Фандъкова съобщи: " Апелирам народните представители да не настройват хората едни против други. Тези симпатизанти са водени точно от тях. Политиците си вършат пиар с тежката тематика и обстановката в Украйна, а украинското знаме, окачено на Столична община, е просто морална поддръжка ".

За приема в детските градини, Фандъкова уточни, че сега кандидатстват около 23 600 деца. Около 2600 от тях са деца, които посещават сега детски градини, само че имат предпочитание за пренасяне в по-предпочитана от тях към 13 600, но това е единствено първо класиране.

" Около 1500 места ще има дефицит в групата от 3 до 6 години , която е доста значима за социализирането на децата преди първи клас. Именно с този дефицит желаеме да се оправим до края на мандата. Открити са 1200 нови места за децата в градините, само че за жалост, това не е задоволително. Търсят се разновидности, където е допустимо да се откриват още спомагателни групи. Към момента се строят още 20 нови здания. Така ще бъдат открити още 1500 места ", уточни столичният кмет.

Фандъкова означи, че в този момент помощта за неприето дете е 372 лв., а страната поема 650 лв. в общинските градини. Толкова, съгласно нея - 650 лева би трябвало да бъдат и парите за неприето дете, по този начин хората ще могат да намерят място в частна детска градина. Най-голям дефицит има в регионите " Красно село ", " Витоша ", " Триадица ", сподели тя.

Кметът на столицата допълни, че се търси решение и по въпроса с дефицита на медицински сестри в яслите . По думите й евентуално ще се направи смяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която да даде опция на педагогичен експерти също да стартират работа в яслите. 

По отношение на чистотата на въздуха в София, Фандъкова съобщи, че през последните 3 години градът е в средногодишните правила на Европейската комисия. " Работим по няколко посоки, едно от тях в действителност даде сериозен резултат. Това е подмяната на старите рейсове. Очакваме нови електробуси, нови трамваи. Продължаваме осъществяването на амбициозните планове за безвъзмездна замяна на печките на дърва и въглища, само че още веднъж поради тази рецесия с горивата се изправяме пред проблем. Вече от ден на ден семейства се отхвърлят от договорите, които към този момент сме подписали за тази замяна, тъй като се опасяват от бъдещите си сметки, тъй че доста е сложен въпросът ", уточни столичният кмет. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР