Няма почти никаква промяна в парите, които се дават за

...
Няма почти никаква промяна в парите, които се дават за
Коментари Харесай

Проф. Танев: Не виждам промяна в парите за наука и образование

" Няма съвсем никаква смяна в парите, които се дават за просвета и обучение тази година. Тези два милиона за Българска академия на науките не са подигравка, по-скоро са политически акт за отдушник. С тези два милиона нищо не може да се заплати или не може да се направи смяна ".

Това разяснява някогашният образован министър проф. Тодор Танев в " Денят ON AIR ".

Той би желал да се развива обособена политика за младите учени.

" Две трети от преподавателите работят по планове. Никой не разчита единствено на заплатата. Както и учителите. Половината от учителското съсловие дава частни уроци. Нормално е преподавателите в държавните висши учебни заведения да имат малко по-високи заплати от учителите. За страдание, преподавателите вършат просвета, само че я вършат като частни лица, които са в границите на висшите учебни заведения, само че не дават и един лев за факултета си ", посочи проф. Танев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът акцентира, че това би трябвало да се промени.

" Нашите университети да стартират да вършат просвета не вън, а вътре. А преподаването да е паралелна област, а не съществена област ", добави проф. Танев.

Бившият министър разяснява и обсъжданото на обединение на университети, като съгласно него това е станало " жълта " вест.

" Профилът на проф. Николай Денков е на човек, който търси и намира пари за правене на просвета. Това му е силата. Висшето обучение би трябвало да се промени по различен метод. Това няма да стане с стопански ограничения, които нямат връзка с научните ограничения ", обърна внимание проф. Танев.

Той счита, че изборите за управление в университетите не би трябвало да почиват на същите правила, на които почива изборът на политици.

" Трябва да се дават пари на университетските преподаватели за просвета. Заплатите не би трябвало да са за брой студенти, а да бъдат за правене на просвета. Преподавателите би трябвало да знаят британски съвършено ", акцентира някогашният министър.

" Нещо като е обещано мъчно се взема. Има комплекс за непълноценност в по-малките градове. Там е въпрос на авторитет да имат някакъв филиал на университет. Много мъчно може да се понижат университетите. Може да се направи мрежа на университетите - съвместен продан на учени ", разясни още проф. Танев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР