Няма по-несериозно отношение към толкова сериозно решение, свързано с европейското

...
Няма по-несериозно отношение към толкова сериозно решение, свързано с европейското
Коментари Харесай

Османи: Отношението на опозицията към конституционните промени е политиканско

Няма по-несериозно отношение към толкоз съществено решение, обвързвано с европейското бъдеще на Република Северна Македония, от държанието на опозицията в страната, счита министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, който назова държанието на опозицията във връзка с конституционните промени " политиканско ". 

Според него измененията в конституцията на страната, които са вписани в преговорната рамка на Северна Македония, би трябвало да минат през публичен спор, до който обаче не може да се стигне точно поради държанието на опозицията.

„ Всички други партии в държавното управление показват воля да бъде открито решение, а СДСМ към този момент сътвори работни групи, които чакат сътрудниците си от ВМРО-ДПМНЕ. Но явно задачата не е да се откри решение, а да се печели медийно време и политически дивиденти, което затруднява освен политиците, само че и жителите и интернационалната общественост ”, сподели Османи на конференция, след завръщането си от Лондон.

По думите му опитите за реализиране на консенсус с ВМРО-ДПНЕ за гласоподаване на измененията в конституцията ще продължат „ до последната секунда ”, само че и „ няма да бъде пропуснат и един ден да се работи поотделно с депутатите ” в Народното събрание.

Според него явно множеството депутати си дават сметка за значимостта на решението за смяна на конституцията и „ няма да позволен името им да бъде записано в историята като хора, попречили на европейското бъдеще на страната, които ще изолират страната или ще я оставят обратно от Албания, Сърбия и Черна гора ”.

Според министъра на външните работи три са аргументите, заради които от срещата на върха в Солун преди 20 години нито една страна от Западните Балкани не е станала член на Европейски Съюз, а това са " алтернативите в Европейски Съюз по повод на  разширението, билатеризацията на процеса от страна на някои страни ” и неналичието на задоволително динамичност във връзка с промените в страните кандидат-членки на Европейски Съюз. 

Според Османи обаче най-големият проблем през последните 20 години е възходящата бездна във връзка с икономическата конвергенция сред страните кандидат-членки и страните членки на Европейски Съюз, която вместо да понижава, непрестанно се усилва. Той счита, че задоволително решение е самодейността ” за по-голяма интеграция преди официално участие за страните от Западните Балкани, за еволюционен достъп и присъединяване на страните кандидатки в съответните политики, формати и фондове на Европейски Съюз ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР