Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по

...
Няма открити нарушения при проверката на Министерството на културата по
Коментари Харесай

Новият служебен министър на културата: Разбирам артистичния протест на Александър Морфов


Няма открити нарушавания при инспекцията на Министерството на културата по проблема с Народния спектакъл. Има обаче решения, които към момента не е ясно дали са верни. Това заяви в ефира на bTV новият длъжностен министър на културата Найден Тодоров в първото си телевизионно изявление, откакто зае този пост.

В момента тече инспекция на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), която от ведомството изчакват, с цел да видят какво ще покаже.

Скандалът в театъра стартира с една надраскана врата с протестни лозунги. Режисьорът Александър Морфов призна, че действието е негово, а кабинетът е на PR-а на театъра. Тя беше народен представител от Движение за права и свободи, а в последните години се появява постоянно до почетния ръководител на партията Ахмед Доган в редките му обществени появявания. Директорът на театъра Васил Василев твърди, че тя е назначена на база на професионалните ѝ качества.

„ Казусът с е доста забавен. Имахме един много артистичен митинг от страна на, който разбирам. От това нещо обаче бе основана една доста огромна вест “, разяснява Найден Тодоров.

Според него този проблем е трябвало да остане вътрешен, а е трябвало да реагира още в самото начало на случилото се. Той обаче не го е направил, тъй като евентуално се е надявал въпросът да се самореши, а това не се е случило.

„ От едвам страна, медиите са длъжни да осведомят, само че от друга – в една излязла от баланс система те подкрепиха този проблем да се трансформира в нещо, което не е “, счита той.

По думите му партийната политика няма място в една културна институция. На въпрос дали има партийни назначения в Народния спектакъл Тодоров съобщи, че не ги вижда като такива.

Той бе безапелационен, че Министерството на културата не може да бъде страна в този проблем, а би трябвало да направи всичко допустимо той да бъде решен.

" За мен най-важното сега е деескалация на напрежението, тъй като този проблем не е проблем, а е трансфорат в подобен ", съобщи Тодоров.

Има ли заплаха Старият град в Несебър да бъде изваден от листата на ЮНЕСКО?

Според Найден Тодоров няма такава заплаха, защото предходният длъжностен министър на културата Велислав Минеков се е занимавал доста интензивно с този въпрос.

„ Вече има работа по проект за запазване и развиване на Несебър. Предстои посещаване в България на зам.-генералния шеф на ЮНЕСКО и това ще бъде една от обсъжданите тематики “, изясни Тодоров.

„ За мен с изключение на административната и техническата работа има още нещо, което би трябвало да се направи, а точно осведомителна акция за хората в Несебър, които с дейностите си могат да допринесат това да не се случи “, на мнение е той.

" Доколкото съм осведомен, има позволени нарушавания и след това са били отстранени ", добави служебният министър на културата.

Заплатите в областта на културата?

Предстои среща сред Найден Тодоров и служебния финансов министър, на която да се стартира решаването на финансовите проблеми в областта на културата.

„ Сериозен е казусът с недофинансирането на бранша. Решение има и една от аргументите да се съглася да седна на този парещ стол е опитът ми дружно да намерим това решение. Аз към този момент имам своите хрумвания по какъв начин това може да се случи и считам, че тези два-три месеца ще стигнат “, сподели Тодоров.

Като друга причина да поеме поста той уточни това, че е краткотрайно.

„ През последните години имам ужасно доста искания какво се прави и какво не в министерството. За мен това е опит да схвана за какво не се случва каквото би трябвало и дали мога да допринеса с нещо това да се промени “, сподели Найден Тодоров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР