„Няма основание да се смята, че ще изпаднем в дефици

...
„Няма основание да се смята, че ще изпаднем в дефици
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Няма да има дефицит на ваксини, ще дарим на съседни държави

„ Няма съображение да се счита, че ще изпаднем в дефици на ваксини до края на годината. Министерски съвет взе решение да се присъединим към Европейска комисия за обезпечаване на ваксини за 2022 – 23 година няма причине да се опасяваме от дефицит “, съобщи на брифинг здравният министър в служебното държавното управление доктор Стойчо Кацаров. Той заяви, че България възнамерява да подари до 150 000 ваксини против COVID-19 на прилежащи страни.

Можем да си позволим да помогнем на други страни с ваксини, като главното количество дарени препарати ще бъдат най-вече от „ АстраЗенека “, изясни министърът.

„ Ще се подаряват от имунизациите на „ АстраЗенека “, не тъй като ги считам за неприятни, а тъй като в нашата страна минимален интерес има към тях “, уточни доктор Стойчо Кацаров.

„ Ваксината е доброволна, дано всеки самичък да реши “, добави той и съобщи, че в нашата страна сигурно никой не е умрял след имунизация.



До този миг страните, на които можем да помогнем с ваксини са районен съд Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина, стана ясно още на брифинга.

„ Процедурата е доста тежка – изисква се координиране с Европейската комисия и фирмата-производител. Нашето предпочитание е да помогнем. Ние имаме преимуществото на страна членка да Европейски Съюз да разполагаме с огромни количества ваксини “, изясни доктор Кацаров и акцентира, че помощта ще бъде по-скоро жест на благосклонност.

„ Единственият метод да избегнем нова вълна на ковид е имунизацията – нито маските, нито дистанцията немогат да предотврят това. Експертите предвиждат, че действително е допустима трета вълна, в случай че се забави имунизацията “, съобщи здравният министър.

По думите му, образец за това са страни като Израел, Англия, Съединени американски щати, където доста огромна част от популацията е имунизирано и се вижда внезапен спад на разпространяването на заболяването и внезапен спад на смъртността.

От основно значение е да се имунизират възрастните хора, по този начин можем да понижим смъртността, а това може да ни „ отвори ръцете “ да премахнем и дребното ограничения, които са останали, сподели Стойчо Кацаров.

Министърът не се ангажира с прогноза по кое време ще се реализира групов имунитет в страната, тъй като той зависи освен от броя на имунизираните, само че и от броя на хората, които са се срещали с вируса, без значение дали са боледували или не.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР