Няма определен цикъл или условия за да се окажем в

...
Няма определен цикъл или условия за да се окажем в
Коментари Харесай

„Черният лебед“ вещае драматични събития на 4 април. Война, свобода, погром?

Няма избран цикъл или условия с цел да се окажем в тази рядка, само че доста трагична зона. Обстоятелствата са тези, които провокират да обърнем взор и знание, както и упования към „ Черния лебед “.

Според някои философи, светът към този момент година и половина е тази зона. За това свидетелстват трагичните промени в живота на хората, политиката, стопанската система и финансите. За доста страни коронавирус рецесията докара до затруднения, окито ще бележат бъдещето най-малко за няколко години. Очакванията, в какво ще се изрази това, ще бъдат изразени от учени и анализатори.

На 4 април България ще преживее историческа смяна. Тя може да не се случи напълно за един ден, само че резултатите от вота ще бележат нов стадий от живота на всички българи. Събитията, съгласно философските тълкувания за знака на „ Черния лебед “ сигурно ще надминат всевъзможни прогнози на политолози, политици и социолози. Страната ще тръгне по свсем нов път, а сегашната власт ще изгуби фрапантно своето въздействие, което ще докара до социална рецесия, която обаче може да е ново начало и късмет за нацията, разяснява американският психолог Уейн Оутстуд. Според него, когато едно общество дълго време е ръководено с методите на тирания, само че под знака на демокрацията, то губи ориентировка за своето бъдеще и в един миг „ избухва “.

Преди откриването на Австралия хората са смятали, че всички лебеди са единствено бели. Това изказване е било потвърждавано хиляди години от милиони емпирични наблюдения. Едно-единствено наблюдаване обаче, първият черен лебед забелязан от европеец в Австралия, е било задоволително да промени визията.

Тази история е добра илюстрация на това по какъв начин би трябвало да осъзнаваме ограничеността на знанието си, получено от опита и наблюдението на минали обстоятелства и събития, и е в основата на книгата на Насим Талеб, озаглавена “Черният лебед”. Основният мотив на Талеб е, че развиването на света е поредност от непредвидени и малко евентуални събития, които имат доста мощни и скъпо струващи последствия за обособените хора или общества. Такива събития той назовава „ Черен лебед “…

Черният лебед е рядко или инцидентно събитие, което е ненадейно и се отличава с три характерности – то е непредсказуемо, има голямо влияние и може да бъде обяснено даже със задна дата. Тъй като черните лебеди са непредвидими, ние би трябвало да се приспособим към тяхното битие.

Дори терористичният акт на 11 септември 2001 година в Ню Йорк мнозина свързват с теорията за „ Черния лебед “.

За България такова събитие е 10 ноември 1989 година, когато с рухването на Тодор Живков падна и режима на ръководство. Последиците са и до през днешния ден.

4 април е нов късмет, ново очакване и не е толкоз значимо какъв брой трагични събития ще се случат на и към тази дата. Важното е, че във въздуха витае чувството за радикална смяна на живота в страната, без значение какви проекти кроят политически субекти и подмолни играчи.

Най-важното в тази ситуация, че ние не можем да предвидим какво ще се случи, тъй като сме привикнали животът ни да се подчинява на правила – наложени или самоналожени. В упованията си ние изхождаме от обичайните показа и постоянно съпоставяме очевидните обстоятелства. „ Черният лебед “ е знак на непредвиденото, непредвиденото.

Това е единствено доктрина, само че тя не е по-малко евентуална от всички предвиждания, с които ни заливат представители на властта, опозицията и всевъзможни „ специалисти “. Освен това 27 март е Международен ден на театъра, а какъв по-голям спектакъл от това, което се случва в България?

Очаквайте развръзката. Събота е – стартира противоположното преброяване до 4 април…

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР