Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област след

...
Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област след
Коментари Харесай

Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област

Няма заплаха от преливане на язовири в Ловешка област след падналите проливни дъждове през последните дни.

Междуведомствена комисия, назначена от регионалния шеф, е направила оглед на техническото положение на евентуално рисковите язовири, защитните уреди и речните корита в региона. Това заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф Ваня Събчева. Проверени са 25 евентуално рискови язовира, като 12 от тях са държавна благосъстоятелност, а 13 - общинска. Констатациите на комисията са, че положението на язовирите и оборудванията към тях се е подобрило, след направените инспекции през предходната година. Част от предписанията са изпълнени в нужния размер и в дадените периоди, а друга част са в развой на осъществяване, добави Събчева. По думите ѝ комисията е открила, че за всички язовирни стени има назначен оператор, който ги следи. Повечето наставления са за разчистване на растителността и преливниците.

Събчева разясни, че защото част от язовирите в България са в техническо неприятно и рисково положение, следва процедура за прехвърлянето им от общинска в държавна благосъстоятелност. "Констатира се, че проблемите са главно при общинските, защото те нямат нито потенциал, нито финансиране, с цел да ги поддържат. По тези аргументи през предходната година Народното събрание одобри законодателни промени, съгласно които всяка община има право да трансферира на страната тези язовири, които не желае да стопанисва. Те би трябвало да влязат в държавното дружество под шапката на икономическото министерство ", сподели още регионалният шеф.

Крайният период за заявяване на интерес от общините е бил края на предходната година. Процедурата е в ход. Очаква се синхрон на двата закона - Закона за водите и Закона за общинската благосъстоятелност, с цел да може да бъде осъществено прехвърлянето. В най-кратък период ще бъдат образувани структурите на Държавното дружество. Тази година е признат устав за активността на предприятието, назначен е директорски съвет от разнообразни ведомства. До прехвърлянето на язовирите за тях се грижат общините. Няма язовир, който да е зарязан и да не се следи, сподели още Събчева и добави, че огромна част от язовирите в Ловешка област, които са общинска благосъстоятелност, се чака да бъдат трансферирани на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР