Няма опасност от отделянето на изотопа рутений-106, заяви Институтът за

...
Няма опасност от отделянето на изотопа рутений-106, заяви Институтът за
Коментари Харесай

Повишената радиоактивност над Европа вероятно се дължи на авария в Русия

Няма заплаха от отделянето на изотопа рутений-106, съобщи Институтът за радиологична отбрана и нуклеарна сигурност. Повишената радиоактивност над огромна част от Европа евентуално се дължи на повреда в съветски обект, съобщи Асошиейтед прес, като цитира френската организация за нуклеарна сигурност. „ Росатом “ отхвърли.
Според известието евентуалният източник на замърсяването е сред р. Волга и Урал. Институтът предлага като защитна мярка да се правят инспекции на инцидентен принцип на храните, произхождащи от района.

Във вчерашния си отчет, основан на наблюдения в голям брой европейски страни, институтът заяви, че изотопът евентуално е бил обособен при повреда с нуклеарно гориво или произвеждане на радиоактивни материали, случила се в края на септември. Според френската организация рутений-106 не може да идва от случай с нуклеарен реактор, тъй като тогава щяха да бъдат открити и други детайли.

Миналата седмица немската работа за радиационна отбрана заяви, че от 29 септември насам в Германия, Австрия, Италия, Швейцария и Франция се следят нараснали нива на рутений, само че те не съставляват заплаха за публичното здраве.

След като се появиха първите известия за допустимо приключване на рутений от електроцентрала в Южен Урал, съветската държавна корпорация Росатом направи изказване, че изотопът не произлиза от нейни обекти. " Твърдението, че замърсяването идва от Русия е безпричинно ", съобщи Росатом.

Френският отчет оповестява, че радиоактивността е достигнала най-високите си нива в края на септември и началото на октомври и е засегнала по-голямата част от европейските страни, само че към този момент не се следи във въздуха. Агенцията добави, че в случай че сходен случай се беше случил във Франция, управляващите щяха да основат периметър към мястото на повредата, с цел да наблюдават за възможни проблеми със здравето, сигурността и качеството на храните.

Рутений-106 се употребява за радиационна терапия на очни тумори и от време на време като източник на сила в спътниците. Според френската организация е допустимо изотопът да идва от наново нахлуване на спътник в земната атмосфера, само че съгласно Международната организация за атомна сила (МААЕ) нито един спътник, съдържащ този изотоп, не е навлизал в земната атмосфера.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР