Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства заради жалба

...
Няма опасност онкоболни пациенти да останат без лекарства заради жалба
Коментари Харесай

Е-търгът за лекарства отново е спрян, но дефицит нямало

Няма заплаха онкоболни пациенти да останат без медикаменти поради тъжба против електронния търг за закупуване на противотуморни лекарствени артикули, който беше обновен на 25.10.2017 година, увериха от Министерство на здравеопазването (МЗ) през днешния ден.

Вчера стана ясно, че на 10 ноември т. година в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила тъжба против електронния търг за закупуване на лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения.

Вносител на сегашната тъжба е „ Софарма трейдинг “, заради което здравният министър Кирил Ананиев е спрял публичната поръчка, считано от деня на постъпване на жалбата в Комисия за защита на конкуренцията.

От Министерство на здравеопазването изясняват, че прекъсването на процедурата няма да докара до неналичието на посочените нагоре лекарствени артикули, защото все още лечебните заведения имат настоящи контракти за тяхното обезпечаване.

Освен това в Постановлението на Министерския съвет, с което е основан централният орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “ категорично е записано, че лечебните заведения са длъжни сами да закупуват нужните им лекарствени артикули до подписване на рамкови съглашения от министъра на опазването на здравето.

Това е третата тъжба против електронния търг, като първите две дефинитивно са извоювани от Министерството на здравеопазването. Изложените доводи в третата тъжба са същите като тези на първите две.

След като Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд се произнесат по подадената тъжба, Министерството на здравеопазването ще възобнови публичната поръчка, показват от министерството.

Електронната платформа за търговия с медикаменти целеше да обезпечи транспарантна процедура, посредством която централизирано да бъдат купувани огромни количества лекарства за лечебните заведения и надлежно да бъдат постигани по-ниски цени.

Договорът с компанията разработчик "Контракс " бе подписан в края на декември 2015 година и е на стойност 215 965 лева с Данък добавена стойност. Въпреки че търгът беше публично разгласен през декември 2016 година, след това беше спрян по гледище на фармацевтичния отрасъл и една от аргументите беше точно да се създадат корекции в платформата, напомня "Медиапул ".

През октомври т. година е-търгът за медикаменти бе възобновен от екипа на здравния министър проф. Николай Петров, като решението този път бе в него да вземат участие единствено онкологични лекарства за болнична помощ, поради сериозния преразход по това перо в бюджета на НЗОК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР