Няма нито една буква на латински език, която да посреща

...
Няма нито една буква на латински език, която да посреща
Коментари Харесай

Хаос и руини посрещат туристите по автогарите

Няма нито една писмен знак на латински език, която да посреща туристите на основните автогари в Пловдив, откри инспекция на „ Марица “. Всички табели са написани на кирилица, което мощно затруднява ориентацията на гостите на Европейската столица на културата 2019. Най-драматична е обстановката на автогара „ Юг “, където стопират автобусите от София, Бургас и Варна, както и от множеството градове от чужбина. Оттам минава главният поток от посетители под тепетата.

Туристите изпадат в неловката обстановка да разпитват малцината владеещи британски език чиновници от кое място потеглят рейсовете в мечтаната от тях посока, в какъв брой часа и какъв брой коства билетът. Допълнителни недоразумения пораждат с касите на автогара „ Юг “. За някои от линиите билети се купуват от касите, а за други - от водача на автобуса. Отделно разписанията постоянно се трансформират, а настъпилите промени се лепят на хвърчащи бележки по стените.

Първата панорама, която зареденият с трепетни упования екскурзиант вижда на пловдивската автогара, е полуразрушеният тютюнев склад на ул. „ Одрин “ 8. Собственикът стартира да събаря постройката през март 2016 година, само че бе спрян от жива верига и цивилен митинги. Въпреки намесата на редица държавни и общински институции тютюневият склад продължава да стои в същия неприличен тип, създавайки у пътешествениците усещането, че са попаднали в бомбардирания Дамаск.

Най-честата реакция е чужденците да извадят телефоните и да снимат руината за спомен. Поемайки по най-вероятния маршрут към центъра на града, туристите минават по ул. „ Иван Вазов “ около останалите намиращи се в извънредно положение постройки в Тютюневия град. След огромния пожар през август 2016 година складовете бяха краткотрайно укрепени. По-нататък гостите на Пловдив стигат до площад " Централен ", който от месеци е голяма строителна площадка. Едва откакто остават и площада зад тила си и излязат на основната улица, туристите стартират да се допират до хубостите на града.

На автогара " Родопи " също не са сложени чуждоезични табели и разписанието на автобусните линии е единствено на кирилица. При доста от тях стои същият проблем - не е ясно кои билети се купуват от касите (които са няколко на открито и вътре в сградата), кои от водачите. Друго недомислие да вземем за пример са линиите до Родопите, изпълнявани от дребни бусчета, които в по-натоварени дни оставят десетки пасажери с пръст в уста. Такъв е казусът с Пловдив - Смолян, където местата свършват за секунди, до момента в който останалите туристи се чудят какъв транспорт да намерят.

За повишаването на хаоса и объркването способства и събитието, че нито една от двете автогари - " Родопи " и " Юг ", няма собствен интернет уебсайт. Техни написания, постоянно остарели и погрешни, се срещат по разнообразни туристически уеб сайтове.

Добър образец какво да се направи дава Централната гара в Пловдив. Табелите, в това число и тези в подлезите, са написани на български и на британски език. Електронното разписание за идващите и заминаващи влакове също е двуезично. В уеб страницата на БДЖ елементарно и бързо може да се откри настоящото разписание, даже и на британски.

СЪВЕТИ

За да не плаши туристите, Община Пловдив може незабавно да направи няколко доста простички и неособено скъпи неща:

Да сложи табели и написания на британски език на автогарите.

Да пусне уебсайт с разписанията на автобусните линии.

Да покрие с платнища или плоскости полуразрушените тютюневи хранилища.

Да разположи някъде в региона на гарата Информационен туристически център или гише, което да упътва гостите.

Да сложи вечерно осветяване на мостовете на Марица, с цел да няма реката нереален тип.

Да контролира трафика в Стария град, с цел да не се блъскат тълпите туристи в паркираните коли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР