Няма нищо по-естествено от това да пием вода. Но дали

...
Няма нищо по-естествено от това да пием вода. Но дали
Коментари Харесай

Кога и колко вода да пием, за да сме здрави и в добра форма

Няма нищо по-естествено от това да пием вода. Но дали познаваме правилата на положителната хидратация? За да извлечем всички изгоди от приема на вода, е значимо да се съобразяваме с някои правила, от дълго време потвърдени в практиката. Не е мъчно, а е въпрос на знания и воля.

Като начало е належащо да изчислим оптималното на ден количество съгласно потребностите на своя организъм: това може да стане въз основа на възрастта, тежестта, метода на живот и сезона. Апропо, хубаво е да сме наясно, че обезводняването е напълно действителен факт освен в летните горещини, само че и през зимата.

От значително значение е и по какъв начин разпределяме приема на вода в течение на деня – от ставането заран, преди и след дневните хранения и с изключително внимание при физическа интензивност. За да има резултат от този воден график, би трябвало да познаваме и значимите сигнали за обезводняване, с цел да реагираме навреме.

Фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов предлага стройна дневна стратегия за ефикасна хидратация:

8 чаши вода, само че дано сме по-точни

Доброто остаряло предписание за банкет на осем чаши вода на ден е единствено насочна точка. Ако желаете да извлечете оптимални изгоди от водата, с цел да хидратирате тялото си добре и да му помогнете да се пречисти пълноценно, ще се наложи по-точно да изчислите водния си банкет. Все отново хората сме доста разнообразни (по възраст и тегло). Ето усреднените количества, които да приемате според от възрастта ви:

16-30 години: 35-40 мл/кг
31-54 години: 30-35 мл/кг
55-65 години: 30 мл/кг
Над 65 години: 25 мл/кг

Пример: Човек на възраст 30 години би трябвало да приема 35-40 мл/кг. Ако тежи 70 кг, е целесъобразно да приема 70 Х 35 = 2450 ml вода за деня. Това беше отговор на въпроса „ какъв брой “. Но не по-малко значим е въпросът „ по кое време “.

След будилника

Една чаша вода рано заран оказва помощ на организма да се засилва. Тя хидратира тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Освен това стимулира метаболизма и задейства работата на всички вътрешни органи. А изключително скъпо в този откъслек на деня е, че като пиете вода, преди да консумирате храна, се прочиствате от натрупаните токсини.

Преди хранене

Много хора имат навика да пият вода по време на хранене. Целта е сякаш да поемат храната по-лесно. Това е мит, а резултатът е противопоставен – стомахът се подува, а храносмилателните сокове и ензимите се разреждат.

„ Правилното време за пиянство на вода е към 30 минути преди всяко хранене. Така вие давате сигнал на стомаха да се задейства и подпомагате храносмилането “, припомня Страхил Иванов.

Водата половин час преди хранене даже може да помогне за свалянето на килограми, в случай че задачата ви е отслабване. Тя спомага за понижаване на апетита. Изследване на Университета в Бирмингам сочи, че пиенето на сред 250 и 500 мл вода преди трите съществени хранения може да докара до понижаване на тежестта с до 4,8 кг за 12 седмици.

След хранене

Приемът на вода би трябвало да бъде и добре съгласуван с вашия хранителен режим. Например, незабавно след хранене не е подобаващ миг за пиянство на вода. Едва към час, откакто обядът или вечерята са завършили, е верният миг да утолите жаждата си. Така ще помогнете на тялото си да усвои питателните субстанции по-добре.

Преди лягане

Около час, преди да се отпуснете в леглото, е добре да изпиете още една чаша вода. Докато спите, вашият организъм губи несъмнено количество течности. Чашата вода обаче ще му спомага да предотврати тази загуба и ще подкрепя регенерацията на клетките по време на нощната отмора.

Трениране и хидратиране

Всеки спортуващ е усещал живителната мощ на водата по време на подготовка. Тя оказва помощ за усъвършенстването на напъните и горенето на мазнините.

„ Добре е обаче да знаете, че течностите имат потребност от към 60 минути, с цел да доближат до мускулите. Така че не пропускайте да подготвите тялото си за идните старания, като изпиете чаша вода към час преди да започнете тренировката. Можете да пиете вода и по време на самата подготовка, и то на по-големи глътки – 120-130 мл при дамите и 150-180 мл при мъжете “, поучава Страхил Иванов.

За жаждата

Жаждата е знак, че към този момент сте закъснели. Тялото губи флуидите си толкоз бързо, че информацията не може да стигне незабавно до мозъка. Щом обаче мозъкът ви към този момент е реагирал и ви дава сигнал за жадност, значи организмът към този момент усеща дефицит на вода.

Освен жаждата, има още някои сигнали, които демонстрират по-сериозна липса на течности. Цветът на урината е един от тях. Колкото по-бистра и транспарантна е тя, толкоз по-хидратиран е организмът ви. Сухотата в устата и напуканите устни пък са различен значим сигнал, който не трябва да пренебрегвате.

Бутилка вода постоянно в полезрението

Старайте се да не оставате жадни. Тъй като сме склонни да забравяме да пием вода, можете да приложите добре изпитан трик: постоянно да имате бутилка вода в близост. Когато тя е пред очите ви, без да усетите, ще посягате към нея през целия ден и ще поддържате водния баланс в организма си. Избягвайте обаче да се нагълтвате с доста вода едновременно: огромното количество вода не може да бъде усвоено пълноценно и част от нея просто минава през тялото. Най-оптималната хидратация ще постигнете, като приемате вода на глътки. Консумирайте водата на стайна температура: студената вода не е другар на храносмилането. Тя безусловно потушава храносмилателния огън

„ Ако се придържате към тези препоръки, освен ще си набавите задоволително вода, с цел да бъде тялото ви добре хидратирано, метаболизмът – засилен, а горенето на мазнини – активизирано, само че и ще знаете по какъв начин и по кое време тъкмо да я пиете, с цел да почерпите допустимо най-вече изгоди от нея “, споделя Страхил Иванов.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР