Няма никаква уловка в свалянето на цената на газа. Основният

...
Няма никаква уловка в свалянето на цената на газа. Основният
Коментари Харесай

Енергийният министър посочи има ли някаква уловка в свалянето на цената на газа ВИДЕО

Няма никаква измама в свалянето на цената на газа. Основният акцент на Европейска комисия в границите на договарянията с „ Газпром” беше всички връзки да са сложени на пазарни основи, да не зависят от други фактори. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Всичко стартира от съглашението, което Европейска комисия подписа с „ Газпром” през май 2018г. В рамките му „ Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 страни членки на Европейски Съюз, включително и България, да подпишат в допълнение съглашение, в което ясно да бъдат оказани изискванията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа ", изясни още тя.

„ Европа даде рамката и ангажираността на „ Газпром” да се върви в тази посока, както и опцията на всяка една от страните да търси т.нар пазарни условия във връзка с доставката на естествен газ”, добави енергийният министър.

„ Това беше главният смисъл и позитивен резултат от тази договореност сред „ Газпром” и Еврокомосията. Имаше един интервал от време, в което нашата цена за газа беше извънредно добра. Но след 2018 година се видя наклонност на повишаване на тази цена.

Това, което ние успяхме в този момент да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите би трябвало да знаят, е, че до в този момент тази формула беше насочена единствено на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният детайл в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, съобщи Петкова.

Тя изясни, че цената на природния газ ще се дефинира всеки месец по дадената формула. „ Каквато е наклонността на пазара, такава ще бъде и цената за българските консуматори. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат образувани на пазарен принцип”, счита енергийният министър.

Според нея клиентите би трябвало да бъдат спокойни, тъй като понижението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния консуматор.

„ Договорът ни за доставка изтича на 31 декември 2022 година Това, което успяхме да договорим, касае този период”, сподели тя в отговор на въпрос по кое време най-рано „ Газпром” може да изиска смяна на цената.

„ Цената, която получаваме към сегашния миг, е задоволително добра”, безапелационна бе тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР