Няма никакъв проблем хората с алергии да се ваксинират срещу

...
Няма никакъв проблем хората с алергии да се ваксинират срещу
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Няма никакъв проблем хората с алергии да се ваксинират срещу COVID-19 |

Няма никакъв проблем хората с алергии да се имунизират против COVID-19, съобщи акад. проф. доктор Богдан Петрунов в интервю .

Кампанията е на Министерството на здравеопазването за повишение информираността за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19.

Ето и цялото интервю с акад. Богдан Петрунов:

Трябва ли хората с алергии да се ваксинират против COVID-19? Защо? Какви са вероятните затруднения за тях при вероятно боледуване от COVID-19?

Няма никакво противопоказание за хората с алергии да се ваксинират. Единствено прекаралите тежки анафилактични алергични реакции към разнообразни типове медикаменти, храни и други, би трябвало да пристъпят или не към имунизация по преценка на лекуващия доктор и алерголог. Хората, които имат по-леки, банални алергични реакции, които се появяват по най-различни аргументи, умерено могат да създадат имунизацията си под отбраната на антиалергични средства. Това значи 3-4 дни преди, в деня и 3-4 дни след имунизацията да се приема антихистаминов, антиалергичен препарат. Има най-различни такива препарати.

Имунизацията може да се направи под този така наречен антиалергичен чадър. От 2 до 3 случая на 1 млн. ваксинирани са следените тежки алергични реакции. Това демонстрира, че няма никакъв проблем хората с потвърдена алергия да бъдат ваксинирани, откакто се посъветват с лекуващия си доктор. Това е значимо, тъй като той познава добре положението и степента на развиване на алергичната им реакция. Когато са в остро положение на алергична реакция, например припадък на бронхиална астма, припадък на сенна хрема или тежка уртикария, тежка демонстрация на атопичен дерматит, които са съществени алергични клинични прояви, тогава не се прави имунизация. Ако към дадения миг алергията няма никакви прояви и пациентът е в клинично крепко положение, тогава алергията не е противопоказание за осъществяване на имунизация.

Как протича COVID-19 при хората с алергии? Води ли до затруднения?

По време на боледуването от COVID-19 може да се изостри положението и дихателният статус на алергично болните, които страдат от дихателна алергия, бронхиална астма, астматичен бронхит, алергичен ринит. Затова протича по-тежко при тях и може да докара до затруднения. Причината е, че COVID-19 е полиорганно заболяване, само че главната му локализация е белият дроб. Ето за какво е извънредно значимо хора, които страдат от този вид дихателна алергия, да бъдат ваксинирани. Достатъчно е да не се намират в изострено положение. Така че, няма противопоказание тежките астматици, хората с с тежък алергичен ринит да бъдат ваксинирани.

Хора, които са прекарали, имат уртикария или са склонни към кожни алергични реакции, също могат да се влошат по време на боледуване от COVID-19. Това го виждам непрекъснато при моите пациенти. При хора, които не са ваксинирани, а са имали уртикария в предишното или атопичен дерматит, в този момент доста постоянно те стартират отначало да се демонстрират.

Рискът от нежелани странични реакции след използване на имунизациите по-висок ли е при хората с алергии спрямо този при останалите хора?

Не, само че е значимо мнението на лекуващия алерголог за положението на болния все още. Ако се приложи антиалергичният чадър, всичко ще мине изцяло умерено.

Има ли противопоказни алергии и какво би трябвало да направи човек с открита алергия, с цел да разбере дали има възможност да прояви нежелана странична реакция към някоя от имунизациите?

Противопоказни са хора, които са прекарали анафилактична реакция, т.е. тежки алергични реакции към храни, към някои медикаменти, химични субстанции и изключително от захапване от инсекти. Това са главните аргументи, които могат да бъдат затруднение за провеждането на имунизация. Едно характерно противопокзание е алергия към поли-етилен-гликол / ПЕГ /, който влиза в състава на РНК’овите ваксини. Ако тези прояви са по-леки, а не тежки алергични реакции, може умерено, под същия антиалергичен чадър, да се организира имунизацията. Консултацията с лекуващия алерголог е наложителна, с цел да реши настоящото положение на пациента и дали то е уместно за имунизация сега или би трябвало да се изчака.

Като имунолог по какъв начин си обяснявате пост-COVID положенията? Какви са хипотетичните аргументи за тях от позиция на науката?

Това е главен и доста настоящ въпрос за бъдещето на цялата здравна просвета и процедура, защото COVID-19 е мултиорганно заболяване. Засяга всички органи и системи в човешкия организъм – мозък, бял дроб, сърце, бъбреци, черен дроб. Напоследък има доста научни данни, че се засягат тестисите и болестта може да докара до стерилитет при мъжете. COVID-19 е тежко заболяване, което първоначално може да премине леко, само че последствията остават с месеци и даже с години. Засега е ясно, че не по-малко от 25-30% от всички преболедували, според от тежестта на болестта и вирусния товар, който са получили, развиват пост-COVID синдром, т.е. късния COVID-19. Сега той е главен проблем за здравната просвета и процедура. Последиците и уврежданията на тъканите и органите към момента се учат. Факт е, че пост-COVID синдромът към този момент е закрепен като настрана заболяване в интернационалната подредба на заболяванията, т.е. имаме болестта COVID-19, само че така наречен късен Коронавирус към този момент е различен вид заболяване. Разглежда се настрана и настрана ще би трябвало да се третира. Огромни старания ще трябват на човечеството за превъзмогването на проблемите от пост-COVID синдрома. Това е най-сериозният проблем № 1 пред нас за в бъдеще.

Нужно ли е да се имунизираме след дълъг Коронавирус и по кое време?

Задължително би трябвало да се направи имунизация в един интервал от 4 до 6 месеца, като е по-добре да се изчака до 6 месеца, тъй като след боледуването имаме имунитет. Днес е ясно, че след боледуване или след имунизация се получава имунитет от към 6 до 8, най-вече 12 месеца, според от самостоятелната реактивност на всеки човек и положението на имунната му система. След боледуване или след развиване на пост-COVID синдром може да се изчака 4-6 месеца и да се организира цялостен цикъл на имунизация. Това е доста належащо.

Какво е мнението Ви за бустерната доза? Нужно ли е да се слага?

Ежедневно излизат десетки изявления и статистики по този въпрос. Решението на Американския център за надзор на заболяванията/CDC/ и на Европейския център за надзор на заболяванията/ECDC/ е, че е нужна освен бустерната трета, само че и четвърта доза. Тези, които са си създали трета доза, могат 4-6 месеца след слагането ѝ да си създадат втора бустерна доза.

Това подтиква мощно имунитета и към този момент е процедура в Англия, Франция, Австрия и др.Според едно ново огромно изследване, извършено под управлението на Министерството на здравеопазването на Финландия на над 9 млн. души, след двете дози с иРНК имунизациите демонстрират 91 % успеваемост, само че 6 месеца след втората доза тази успеваемост спада до 76%. Два месеца, откакто се направи третата доза – бустерната, тя към този момент доближава 95%, т.е. отначало нараства доста отбраната. Бустерната доза, както третата, по този начин и четвъртата, която се предлага да се направи, мощно подтикват вирус-неутрализиращите антитела и клетъчния имунитет в човешкия организъм и то освен към Делта разновидността, на който са основани имунизациите, само че и към Омикрона.

Така че, имунизациите, които използваме в този момент, създадени въз основата на Делта разновидността, също подтикват основаването на доста качествени обезвреждащи антитела и към Омикрон разновидността. Много значимо е хората да схванат, че имунизирайки се с бустерна доза - трета, четвърта, те доста ускоряват имунитета си към Омикрон.

Министерството на здравеопазването започва осведомителната акция за имунизацията против COVID-19 „ +мен “, доста хора споделят, че е закъсняла. Какво е Вашето мнение – нужна ли е тази акция?

Напълно поддържам тази акция. Тя е доста значима и би трябвало доста интензивно да се развива. Трябваше още по-рано да се състои. Очевидно е, че на нас – българите, би трябвало доста да ни се приказва, доста да ни се изяснява, с цел да го проумеем. Данните изрично демонстрират, че имунизараните хора доста по-малко боледуват. Заразените неимунизирани са към 85-90%, а от тези, които умират вследствие на Коронавирус инфекцията, над 90-95% са неимунизирани. По-добро доказателство от това не мога да си показва и е необичайно, че доста хора не го схващат. Приветствам Министерството на здравеопазването за интензивността, тъй като това е пътят да убедим хората, че единственият метод да се оправим с пандемията е всеобщата имунизация.

Няма значение, че сега случаите понижават. Не знаем какво ще стане от есента нататък. Всички експерти в света, всички центрове, които се занимават с тези проблеми, са безапелационни, че ще има нова вълна, която ще се появи към есента. Да не забравяме колосалния проблем с разновидността на вируса. Това е биологичен феномен, който не може да бъде избегнат. Всички вируси мутират.

Създават се все по-нови и нови разновидности, които не знаем по какъв начин ще се проявят във връзка с тяхната заразност и смъртността, която предизвикват. Затова времето е доста уместно за осъществяване на имунизация. Спокойният интервал през лятото - също. Много съм смутен, че има подправени документи за имунизация. За мен е необяснимо и пагубно както за лекарите, по този начин и за хората, които се „ възползват “. Това е неразбираема за мен игра със здравето на хората.

Идват великденските празници, когато фамилиите и околните хора се събират, а Омикрон и този негов по-заразен вид не престават да циркулират. Какво ще посъветвате хората?

Тъй като този вид господства към този момент из цялата страна и е доста по-инфекциозен, би трябвало да се вземат малко по-сериозни ограничения. По време на великденските празници хората ще бъдат доста по-често дружно за по-продължително време и това крие заплаха за разпространяването на инфекцията. Призивът ми е колкото е допустимо въпреки всичко да се лимитират тези обществени контакти, дистанцията сред хората да е по-голямо. В закритите обществени пространства, изключително в превоза, в моловете, в лечебните заведения, банките и други, е значимо хората да бъдат с маски. Отпадането на тази мярка като наложителна не значи, че сме завършили с пандемията.

В доста страни по света в действителност отпаднаха множеството ограничения, само че в прилежащите ни страни – Гърция, Румъния, Сърбия – на всички места в закритите публични места хората са с маски. Другият ми доста значим съвет е да се употребява актуалният релативно спокоен миг хората да се ваксинират. Припомням, че при метода за битка с пандемията имаме 2 разновидността. Единият е противоепидемичният – съблюдаване на отдалеченост сред хората, носене на маски на закрити публични места. Вторият вид е медицинският, който дава резултат по три съществени метода.

Първи – да има колкото е допустимо повече тестирания, с цел да се изолират хората, които са инфектирани и носители на вируса. Втори – да се създават все по-качествени медикаменти за лекуването на ковид, които подтискат размножаването му. Трети – най-съществен – продължение на интензивната имунизация против COVID-19. Тази триада – тестиране, медикаменти срещу Коронавирус и имунизация, би трябвало да се развива най-интензивно. Това е мнението на всички водещи експерти в света.

Акад. проф. доктор Богдан Петрунов, дмн е един от най-изтъкнатите интернационално приети специалисти и иноватори в региона на клиничната алергология и имунологията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР