Няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите

...
Няма нарушение на закона по отношение на издаването на заповедите
Коментари Харесай

Порожанов отново потвърди: Обезщетенията за фермерите абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни

Няма нарушаване на закона във връзка с издаването на заповедите на Българската организация за сигурност на храните за съществуване на огнища на чума по дребните преживни животни и тяхното уединяване.

Това сподели на конференция министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след съвещание на Консултативния съвет по отглеждане на животни. Той съобщи, че компенсациите на засегнатите стопани безусловно покриват цената на евтаназираните животни. Оценката е по 190 лева за един брой овца и коза, а за животните под селекционен надзор е приблизително 250 лв. и доближава до 327 лв.. Субсидията за обвързана поддръжка до 83 лева на животно и преходната национална помощ от към 43 лева също ще бъдат изплатени този месец, сподели Порожанов. В четвъртък в общинските служби чиновници на МЗХГ ще бъдат по места, с цел да могат да подписват договорите за тези помощи при изискванията на форсмажорни условия. На дребните стопани с до 150 животни ще почистим дворовете - измиване и стерилизация, с цел да могат при повдигане на картината да населят бързо стопанствата си, уточни министърът.

"И сега да тръгнете да купувате, няма цена по-висока от тази, която им даваме, тъй че по никакъв метод не споделям претенциите им ". Това разяснява министър Порожанов в отговор на декларираното по-рано пред публицисти от страна на ръководителя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България Симеон Караколев, че тези пари не ги удовлетворяват и на следващия ден ще стачкуват през МЗХГ. Според него повода да дойдат да изливат млякото си на следващия ден е освен казусът с чумата, само че и неприятната политика като цяло на министерството по отношение на животновъдите и потребността от увеличение като цяло на дотациите.

Димитър Зоров, ръководител на асоциацията на млекопреработвателите в България, сподели, че сега цената на една овца и коза е към 150 лв.. Протестиращите желаят по "де минимис " 20 лева за животно в цялата страна, вместо предлаганите 7 лева, което е нереалистично и непостижимо, поради дефицит в бюджета, разясни още министърът. Другото искане на асоцацията е стопаниите, които не са съумели да получат обвързано подкрепяне, поради анулирания член 23 от Наредба 3 за директните заплащания, да получат парите си. "За тази година, на момента не можем да променим изискванията, тъй като изискванията по наредбата са нотифицирани за две години ", изясни Порожанов. "Убеден съм, че не им е толкоз импровизиран митингът ", разяснява още земеделският министър. Що се отнася до желаната оставка на отрасловия му заместител доктор Цветан Димитров министър Порожанов сподели, че с това няма да се решат проблемите на отглеждането на животни. Не е нужно да депозирам и своята оставка, сподели той.

Д-р Трифон Цветков, ръководител на Българския ветеринарен съюз акцентира, че чумата по дребните преживни животи е непознато у нас досега заболяване и е достижение на ветеринарните ни лекари, че са го разкрили. По думите му не би трябвало да има подозрение по това дали болестта съществува. Д-р Цветков сподели, че сега има проблем с преноса на животни от местата с огнища към други територии на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР