Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова

...
Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова
Коментари Харесай

Румен Радев: Няма напредък по въпросите между София и Скопие

Няма прогрес по откритите въпроси сред София и Скопие, по тази причина няма и изискване за моя аудиенция в Париж. Така президентът Румен Радев разяснява информацията, че се приготвя взаимна среща с премиера Кирил Петков във Франция, на която тематиката за Северна Македония да бъде разисквана с президента Еманюел Макрон.

" Оценявам ангажираността и напъните на нашите европейски сътрудници, само че аз желая да видя действителни резултати ", съобщи той.

Радев разяснява и изказването на премиера Петков, че последната инстанция към тематиката за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз е Народното събрание. Президентът посочи, че " последната инстанция постоянно е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми “.

През 2020 година водачите на Европейски Съюз дадоха утвърждението си за бъдещо присъединение на Скопие към Съюза, макар че не беше избрана дата за начало на договарянията. България обаче блокира старта им с аргумента, че страната не е спазила елементи от Споразумението за добросъседство и другарство от 2017 година, подписано със София.

Пред публицисти президентът изрече мнението си и за обстановката с преместването украинските бежанци в страната и дефинира тематиката като " мъчителна " както за тях, по този начин и за българската страна.

" Нашата политика във връзка с бежанците от Украйна би трябвало да бъде доста деликатна и непрекъсната “, добави той.

Радев сподели, че всеки, който има предпочитание да работи и да се устоя в страната би трябвало да получи такава опция, само че от своя страна " бежанците би трябвало да следват указванията на българските институции “.

Коментарите му идват на фона на преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието. Държавата в началото разгласи, че ще обезпечи покрив на нуждаещите се в държавни почивни бази, само че по-късно вицепремиерът Калина Константинова анулира проекта и трансферира част от отговорността върху самите бежанци, като разгласи вид за пренасочване на хората в Елхово и Сарафово, откъдето ще бъдат преразпределяни. Хората, настанени в лагерите, се оплакаха от неприятните условия там.

По въпроса за еврозоната президентът уточни, че пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България и е цел, заложена още с влизането в Европейски Съюз.

" Решенията не би трябвало да предхождат задълбочения разбор и пълноценната осведомителна акция. Трябва да има ясни идентифицикации на рисковете. Заедно с проекта за въвеждане на еврото би трябвало да върви проект за неутрализация на евентуални отрицателни последици, за повишение на приходите, за подсилване на конкуретноспособността ", разяснява президентът.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР