Няма как служебно правителство да води преговори за дългосрочни договори

...
Няма как служебно правителство да води преговори за дългосрочни договори
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Не трябва да влизаме в есенно-зимния сезон без гаранциите за българските семейства и бизнес

Няма по какъв начин служебно държавно управление да води договаряния за дълготрайни контракти за газ, безапелационен е социалистът
„ Всички държавни институции би трябвало да подходят сега държавнически, с цел да можем да стигнем до решение, което да е в интерес на България, а не на обособени партии. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България ” проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия, по отношение на неизпълнения първи мандат.

Той напомни, че левицата има взето решение във връзка с третия мандат: „ На Националния съвет взехме решение, че в случай че мандатът бъде даден на Българска социалистическа партия, ние ще създадем всичко допустимо да се образува кабинет в границите на този парламент. Ще се обединим към стратегическите цели, с цел да подсигуряваме програмата на Европейския съюз със свежи средства до края на годината – над 3.5 милиарда, енергийните доставки на България, успокоение за българския бизнес. А в случай че мандатът бъде връчен на различен, това няма да ни попречи да участваме в диалозите “, изясни Гечев.

По думите му всичко това не е поради Българска социалистическа партия, а тъй като стопанската система на България, макар двете наложили се рецесии, върви относително добре. „ Данните от първото тримесечие демонстрират 5% напредък на Брутният вътрешен продукт. Няма аргументи второто тримесечие този % да е по-нисък. Ние се движим в групата на Чехия Полша и Унгария и сме по-добре от страните членки на Еврозоната “, изясни социалистът.

Според Гечев в Народното събрание няма въодушевление за избори, тъй като те няма да трансформират нищо значително. „ В интерес на страната е да не влизаме в есенно-зимния сезон без дълготрайни контракти за енергийните доставки, без обезпечени цени на топлото и най-важно без гаранциите за българските фамилии и бизнес “, съобщи социалистът.

По думите му сега цените на газа за мегаватчас са колосални – над 1400 $ на 1000 кубика.

„ Ние имахме две незнайни за българската стопанска система – цената на тока и цената на газа “, съобщи проф. Гечев и изясни: „ Едното към този момент е известно, защото продължаваме политиката и цената на тока ще бъде обезпечена от страната за бизнеса – от 200 лв. нагоре ще има 100% покриване. Неизвестното с газа обаче е плашещо, защото към днешна дата нямаме дълготрайни контракти. “ По думите му отговорността на политиците е голяма, защото няма по какъв начин служебно държавно управление да води договаряния за дълготрайни контракти.

Гечев изясни, че с “Продължаваме смяната “ са постигнали много общи неща в обществената сфера и стопанската система, само че имат разлики във връзка с външната политика, което е довело до въпроса с неналичието на контракти. „ Българска социалистическа партия неведнъж декларирахме, че е неверна политиката по отношение на преустановяване на договарянията с „ Газпром “. Ние изрично поддържаме диверсификацията. Ако други снабдители могат да подсигуряват на пазарни цени дълготрайни доставки, няма никакъв проблем. Но няма да се съгласим да слагаме икономическите ползи на България на някакви геополитически “, безапелационен е социалистът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР