Няма как с мен да са водени разговори да бъда

...
Няма как с мен да са водени разговори да бъда
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: Няма как с мен да са водени разговори да бъда главен прокурор

Няма по какъв начин с мен да са водени диалози да бъда основен прокурор. Това съобщи пред БНР Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

" Още не са определени тези, които ще избират идващия основен прокурор. Висшият прокурорски съвет, съгласно промените в Конституцията, би трябвало да го избере. Няма по какъв начин аз да вземам участие в диалози с други субекти, с цел да бъда номиниран на такава позиция, тъй като номинацията би трябвало да се направи от други хора ".

Така той отговори на обвиняванията на Делян Пеевски, че Христо Иванов е ходил при него, с цел да договарят кой да бъде идващия основен прокурор, а мечтаната от кандидатура за поста е била точно на Андрей Янкулов.

Андрей Янкулов се надява да бъде пречупена наклонност за въздействие на политическата система върху правосъдната власт.

" Господин Цацаров обществено е заявявал, че неговият избор не е изработен във Висшия правосъден съвет, а в две други здания. Вероятно се имат поради някави неформалини центрове на въздействие, които с огромна степен на сигурност включват високите етежи на политическата власт. Когато има съществено кадруване и въздействие върху върховете на правораздаването, то няма по какъв начин да не стигнем до логическата връзка сред политическата класа и действието на тези мрежи, опосредено през върховете на правосъдната система ".

Той напомни, че когато от Антикорупционния фонд разгласяват разкритията за активността на " Осемте джуджета “ и листата, касаещ активността на Мартин Божанов, реакцията по върховете на правораздаването е на неглижиране и усмиване на тези данни.

Дейността на парламентарната комисия за следствие на активността към Мартин Божанов - Нотариуса е значима, счита Янкулов.

" Тя не може със средствата на наказателния развой да открива обстоятелства, които да имат значение в хода на едно наказателно произвеждане и да доведат до наказателно-правни последствия, само че слага казуса под публичния фокус и Народното събрание, като институция, осъществяваща надзор върху изпълнителната власт и органи като някогашната КПКОНПИ, може да направи доста за изясняване на активността на тези институции през годините. Има и контролни функционалности върху това по какъв начин прокуратурата оперира.

Тази комисия обаче не може да бъде натоварена със свръхочаквания, че ще разплете проблема ".

Единствената институция, която има инструментите да го направи, е самата прокуратура, уточни той в предаването " Неделя 150 ".

" Тук би трябвало да чакаме, че прокуратурата ще се саморазследва. Основателните подозрения са, че инфилтрирането е на доста равнища и достигащо до самия връх.

Това демонстрира образно казуса на българската правосъдна система за неоспорения от никого и от нищо прокурорски монопол освен върху обвиняването, само че и върху следствието. Стигаме до обстановка, в която тя няма по какъв начин сама да разчисти тези проблеми, а и няма кой различен да я замести ".

Не може през Инспектората на Висшия правосъден съвет да се мине и да се стигне по-дълбоко в откриване на зависимостите в правосъдната система, сподели той.

Андрей Янкулов е бил прокурор в Софийска градска прокуратура и в Софийска районна прокуратура. Той изясни, че не е имал чувство за мрежи от този вид по време на работата си там.

" Но дефицитите са били забележими и за мен.

Това, което господин Сарафов засяга с въпросните шпиц команди, по-точно профилирани отдели, не е от през вчерашния ден в прокуратурата. Един доста стеснен кръг от прокурори са избирани в тези отдели и се занимават с всички каузи, които административният началник реши да разпредели.

Това демонстрира по какъв начин една концепция, която по принцип е добра, може да преобърната в радикално противоположното на това, за което е замислена. Стигаме до лесната опция през едни такива административни решения значимите каузи да бъдат следени.

Ситуацията в прокуратурата не буди оптимизъм. Виждаме и някогашният областен прокурор Невена Зартова какви неща приказва в последните дни. Очистването ще е доста мъчно и малко евентуално. За да стратира този развой, едно от най-важните условия е публичното внимание и надзор. Важно е да не замлъкне говоренето по тази тематика ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР