Снимки: Пресцентър Община ВарнаСтотици варненци във всички райони на града

...
Снимки: Пресцентър Община ВарнаСтотици варненци във всички райони на града
Коментари Харесай

Стотици варненци се включиха в кампанията на общината за почистването на града

Снимки: Пресцентър Община Варна

Стотици варненци във всички региони на града и петте села в общината последваха апела " Мисли световно, действай локално! ". Те се включиха в акцията за разчистване, инициирана от Община Варна. В нея бяха ангажирани целият механически и човешки запас на сметопочистващата компания, администрациите на общината, регионите и кметствата, съобщават от пресцентъра на общината.



Почистването стартира късно нощес с измиване на пешеходната зона, водеща до пл. Независимост, самия площад и ларгото към Морската градина. Почистени с препарати и дезинфекцирани бяха пейки и кошчета. Кметът Благомир Коцев контролираше дейностите по разчистване в центъра на града още от среднощ.



Кампанията продължи тази заран с измиване на колонадата на входа на парка и площад „ Антон Новак “ и ще приключи през нощта с почистване на всички съществени булеварди и улици. По думите на кмета Благомир Коцев, с цел да е по-видим резултатът, е належащо по-редовно миене на площадите и пешеходните зони. Това се отнася и до летния сезон, когато замърсяването е по-сериозно.

По данни на сметопочистващата компания към сметището в село Въглен до ранния следобяд са извозени над 120 тона боклуци. Това надвишава неведнъж нормалното количество за ден. В почистването са взели участие над 450 чиновници на компанията, 5 цистерни и 5 мотометачки. Включени са и 10 бордови камиона за транспортиране на събрания в чували от жителите и от служащите на компанията боклук.

Администрацията на Община Варна взе участие интензивно в почистването, като по отношение на идните великденски празници акцент бяха градинките към храмовете. Почистени са пространствата към Митрополитската катедрала " Успение Богородично " и църквите „ Св. Николай Чудотворец “, „ Св. Архангел Михаил “ и „ Св. Петка “. Групи от общинските дирекции почистиха региона от Рибарския плаж до Първа буна, градинките до Юнашкия салон, до Варненската комерсиална гимназия „ Г. С. Раковски “, до Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “. Почистени бяха още градинката на Понеделничния пазар, към постройката на общината, Кукления спектакъл, към изчислителния център, зоопарка, площад „ Съединение “, детски площадки и тревни площи.



Над 300 чиновници на районните администрации и на кметствата също последваха апела за по-чиста Варна. От регион „ Одесос “ почистиха Шишковата  градинка, тревните площи по ул. „ Михаил Колони “ и към Дома на архитекта. Администрацията на регион „ Младост “ беше съсредоточена в парка на квартала. Почистени бяха и междублокови пространства.

18 етажни притежатели от кв. „ Владислав Варненчик “ обявиха присъединяване в акцията. Включиха се и възрастни хора от пенсионерския клуб. Служителите на региона почистиха тревни площи в квартала.

От регион „ Приморски “ почистиха детски и спортни площадки в региона на пазар „ Чаталджа “ и към административната постройка, тревните площи към паметника на „ Почивка “. Много жители бяха видяни да чистят междублокови пространства в кварталите „ Чайка “ и „ Виница “.

Администрацията на регион „ Аспарухово “ почисти променадата около канала.

В село Звездица в почистването към кметството се включи освен локалната администрация, само че и пенсионерският клуб в селото. Там бяха организирали и засаждане на брези и шубраци по основната улица.

Около параклиса и постройката на кметството почистиха в село Тополи. В село Казашко се погрижиха за площите към домовете на хората. В село Каменар администрацията чисти боровата горичка и междублокови пространства. В село Константиново още през вчерашния ден бяха почистени дворовете на детската градина и на учебното заведение, а през днешния ден – площите към гробищния парк.

Днес през целия ден обществените медии изобилстваха от фотоси на възрастни и деца, позиращи гордо до чували със събрани от тях боклуци.

Това не е еднодневна акция, а развой, който ще продължи през цялата година и изключително през летните месеци, разяснява кметът Благомир Коцев и благодари на жителите за високата им ангажираност в самодейността.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР