Български ученици спечелиха пълен комплект медали от международната Менделеевска олимпиада

...
Български ученици спечелиха пълен комплект медали от международната Менделеевска олимпиада
Коментари Харесай

Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по химия

Български възпитаници завоюваха цялостен комплект медали от интернационалната Менделеевска олимпиада по химия. Родните гимназисти завоюваха 3 медала – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов, както и почетна грамота, оповестява Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Златният орден е втори за България в историята на олимпиадата, която тази година посрещна над 120 състезатели от над 30 страни в Китай от 21 до 26 април. Менделеевската олимпиада е измежду най-престижните шампионати по химия в света.

Златният орден завоюва Виктор Лилов (12 клас, СМГ), среброто заслужи Явор Христов (12 клас, СМГ). Бронзовото отличие е за Преслав Георгиев (12 клас, СМГ), а Ивайло Къртев (11 клас, МГ Пловдив) завоюва почетна грамота. Ръководители на българските химици са доцент Христо Чанев и гл. ас. доктор Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

Състезателната стратегия на Международната Менделеевска олимпиада по химия включва два теоретични кръга и един на практика кръг. На първия научен кръг на участниците работят върху 8 задания от разнообразни области на химията. На втория научен кръг участниците работят върху материал, структуриран в 5 обособени области на химията – Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задания.

Състезанието се организира от 1992 г, а първото присъединяване на България в надпреварата е през 2004 година Традиционно участниците в тимовете са определени от най-добре класиралите се възпитаници в Националната олимпиада по химия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР